Vlad Voiculescu cere lămuriri cu privire la probleme apărute la ATI Sibiu. Mai exact, ministrul Sănătății susține că este absolut șocant și trebuie verificată situația de la Spitalul Sibiu, unde un fost angajat a povestit că în ATI au fost omorâți oameni în stare gravă, cu COVID-19, și că el însuși a ucis.

În acest context, el a menționat că va încerca să afle ce s-a întâmplat acolo. Ministrul a subliniat faptul că nu a primit sesizări și trebuie verificată legătura dintre presă și situația din spital

”Vom încerca să vedem ce s-a întâmplat de fapt acolo. Am citit şi eu parte din articolul din publicaţia din Sibiu, este absolut şocant. Nu am primit sesizări că s-ar întâmpla ceva măcar asemănător în alte secţii. În momentul acesta vorbim despre o relatare dintr-un articol de presă, lucru care trebuie verificat”, spune Vlad Voiculescu.

La scurt timp după declarația făcută, ministrul Sănătăţii a decis trimiterea Corpului de control la Spitalul Judeţean Sibiu, după acuzaţiile de omor în cazul pacienţilor în stare gravă dn Secţia ATI Covid.

”Ministerul Sănătăţii informează că, în urma relatărilor apărute în spaţiul public privind nereguli în tratamentul pacienţilor internaţi în cadrul Secţiei ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a solicitat demararea unei anchete de către o echipă formată din reprezentanţi ai Corpului de Control al ministrului şi Inspecţiei Sanitare de Stat”, a transmis, luni, Ministerul Sănătăţii.

De menționat este faptul că, reacția ministrului vine în contextul în care, procurorii s-au autosesizat după ce un fost angajat al Spitalului Clinic Județean de Urgență, din secția de Terapie Intensivă, a povestit, sub protecția anonimatului, că în ATI au fost omorâți oameni în stare gravă, cu COVID-19. Acesta mai preciza că chiar și el a fost nevoit să ucidă.

O anchetă a fost declanșată

În acest context, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu s-a autosesizat şi anunţă că va începe o anchetă la Secţia ATI.

„Conducerea SCJU Sibiu s-a autosesizat şi va demara o anchetă cu privire la activitatea secţiei ATI-Covid, pentru a identifica şi remedia eventualele probleme. De la începutul pandemiei, până în prezent (08.03.2021) în cadrul secţiei ATI Covid au fost internaţi 570 de pacienţi, dintre care 152 au fost transferaţi înapoi pe secţia de provenienţă cu o evoluţie favorabilă a stării de sănătate (secţia ATI nu face externări), 397 au decedat, iar 21 sunt internaţi în prezent. Subliniem că în secţia ATI ajung pacienţii în stare foarte gravă, care necesită suport respirator”, se arată în comunicatul SCJU Sibiu.

Potrivit sursei citate, „procedurile şi protocoalele privind gestionarea pandemiei sunt într-o continuă dinamică şi sunt adaptate permanent pentru a corespunde cât mai bine specificului dintr-un moment sau altul şi a asigura cele mai bune condiţii de internare şi tratament pentru pacienţi. (…) Ne dorim ca, în urma cercetărilor care vor fi realizate la nivelul spitalului şi organelor abilitate, opinia publică să cunoască adevărul”. Totodată, procurorii cercetează şi ei, dacă pacienţii cu COVID-19 sunt ucişi în Secţia ATI a Spitalului Judeţean.

De menționat este faptul că, procurorii au deschis luni, și ei un dosar penal pentru omor, în cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Anunțul a fost făcut de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veştemean.

„Deocamdată, doar în urma articolului ne-am sesizat din oficiu. S-a înregistrat dosar penal şi urmează să facem cercetări in rem”, a explicat procurorul Ion Veştemean, pentru Agerpres

Întrebat dacă de la începutul pandemiei şi până în prezent, a fost înregistrată vreo plângere sau scrisoare anonimă în care să se afirme că sunt omorâţi pacienţii cu COVID-19 la ATI în Spitalul Judeţean Sibiu, procurorul Ion Veştemean a preciza că nu există nimic.

Dezvăluiri despre secția de la ATI Sibiu

Totul a pornit de la momentul în care un cadru medical care a lucrat în Spitalulu Judeţean din Sibiu a povestit pentru sursa menționată anterior cum toate persoanele care ajung în secţie, cu insuficienţă respiratorie, sunt sedate încă din primele ore.

Totodată, acesta a mai precizat că persoanele aflate în această situație sunt așezate pe spate, o poziție care poate fi letală într-o astfel de situație. El a mai adăugat că cei mai mulți oameni infectați cu noul coronavirus ajung la spital când este prea târziu.

În ceea ce privește modul de acționare al medicilor, cadrul medical susține că în loc să primească aer, pacienții primesc sedative, iar dintre cei intrați la ati ”nu și-a mai revenit nimeni”.

„Din cauza CPAP-ului, inspirul și expirul omului nu se activează, nu mai are aer și omul se asfixiază și devine agitat. Când devine agitat, îl sedează. Au fost cazuri când din disperare că rămân fără aer, au devenit agitați și și-au rupt branulele, legăturile. Dar de aici, să-i sedezi până la moarte, să-i răstignești ca pe vite și să-i legi de paturi e cale lungă. În plus, pe toți îi pun pe poziția pe spate, care poziție pe insuficiență respiratorie poate fi letală.

Evoluția COVID asta e: oamenii stau acasă, ajung la spital când e destul de târziu, cu penumonie. Dar dacă ajungi la boli infecțioase și ei te trimit în modulare, dacă se constată că de azi pe mâine e posibil să ai nevoie de altfel de suport de oxigen. Ei au o mască simplă, tratează cazuri ușoare.

Tu nu intri în ATI să mori, intri acolo să poți fi intubat, dacă e cazul, să poți lua altfel de tratamente, un CPAP. Dar dacă nici aceste aparate nu sunt setate, atunci tot nu primești nimic, începi să te desaturezi. Te agiți, dar ei tot nu-ți dau aer, îți dau sedative. Iar de acolo nu și-a mai revenit nimeni”, a declarat medicul, sub anonimat, pentru presa locală.

 

Sursă foto: INQUAM Photos, Sabin Cîrstoveanu