”Cred că 2011 este pentru IMM-uri anului adevărului, anul în care vor trebui să decidă dacă pot supraviețui în noile condiții ale consumului din România și dacă pot supraviețui eficient sau numai cu diverse forme de susținere de la stat”, a spus Sebastian Vlădescu.
El consideră că programele de dezvoltare a infrastructrii sunt zona în care România ar trebui să fie foarte activă și performantă, nu numai în 2011, ci în următoarele două decade. ”Automat, în momentul în care marile proiecte de infrastructură vor începe, vor genera fluxuri financiare care se vor răsfrânge și asupra unei părți din IMM-uri”, consideră fostul ministru de finanțe.
Când vor simți românii creșterea economică
”În 2011, nu va fi un an de creștere majoră, cetățenii României nu vor simți în buzunar avantajele acestei potențiale creșteri de circa 1%, dar 2011 poate fi anul de la care să repornim, cum a fost anul 2000, când România a repornit după ajustări majore între ‘97-’99, cred că în 2011 putem să avem un capăt de linie în ceea ce privește deciziile dureroase, cel puțin la nivel bugetar și fiscal. Mai există în economia reală în zona companiilor de stat multe lucruri de făcut”, spune Vlădescu.
Potrivit lui, chiar dacă a fost criză, românii nu au cheltuit mai puțin. ”Suma totală de care au beneficiat cetățenii României în public și în privat, sub diverse forme care se transformă în lichiditate, a fost constată în 2008-2010, nu au fost reduceri majore de sumă. Am discutat de 207 miliarde în 2008, 209 miliarde în 2009 și 200 în 2010, deci cetățenii româniei nu au cheltuit mai puțini bani într-un an pe care îl vedeau expansiv”, explică fostul ministru.
”Ceea ce nu au cetățenii în momentul de față este speranța că în anii următori vor putea cheltui din ce în ce mai mult. Nu ține neapărat de o decizie sau alta de la guvern, care sunt în importante, ci ține de fiecare cetățean, care pe lângă cea ce așteaptă să primească de la stat, trebuie să-și găsească propriile căi. Și sunt convins că o bună parte din cetățenii României nu o duc mai rău astăzi decât în 2008 sau în 2007”, afirmă el
Trei măsuri, din care două imposibile de aplicat
– Ar fi nevoie de o reducere a TVA, de o ajustare a acesteia, probabil la un nivel de sub 20%. ”Nu cred că se poate așa ceva”, spune Vlădescu.
– O rescriere a Codului fiscal și al Codului de procedură fiscală ar ajuta foarte foarte mult companiile
– Un program de taxare progresivă cu deductibilități este mult mai bun pentru România în momentul de față decât al cotei unice.
”Cu execepția republicării Codului fiscal, am început să lucrăm, sper că se lucrează în continuare și că în 2011 se va produce, celelalte măsuri sunt imposibile în acest moment”, mai spune el.
Vlădescu este unul din puținii miniștrii care au avut opinii contrare față de ceilalți membrii ai Executivului în ceea ce privește sistemul de taxare din România. Declarația acestuia prin care anunța că a sosit vremea să renunțăm la cota unică a fost un argument care a stat la decizia de remaniere a acestuia din postul de ministru al finanțelor.
Mai multe declarații ale fostului ministru și crede el despre redresarea economiei vor fi prezentate în cadrul conferinței Finance 2011, eveniment organizat de Forum Invest în parteneriat cu Evenimentul zilei și Capital.
Pentru înscrieri la conferință, completează formularul online, disponibil aici.
La ediția din acest an al Forumului Financiar vor fi prezenți invitați de renume, printre care îi amintim pe Nouriel Roubini, Mugur Isărescu, Emil Boc, Gheorghe Ialomițianu, Anca Boagiu, Veaceslav Negruță, ministrul finanțelor din Republica Moldova, și Sorin Oprescu, primarul Capitalei.