Deficitul bugetar ar ajunge la 10-12% din PIB dacă ar fi satisfăcute toate pretenţiile ministerelor, a declarat şeful de la Finanţe, Sebastian Vlădescu.
„Cea mai mare slăbiciune este faptul că nevoia de dezvoltare şi investiţie e foarte puţin acoperită. Această cifră este mai mică decât deficitul bugetar. Ca să investim la nivelul la care fiecare minister şi-ar dori, deficitul bugetar ar zbura undeva către 10-12% din PIB, lucru care în acest moment e inacceptabil”, a spus, joi, Vlădescu, în cadrul dezbaterilor pe bugetul din 2010, în cadrul Comisiilor reunite de Buget-Finanţe ale Parlamentului.
Vlădescu a arătat că nivelul de 4% din PIB alocat investiţiilor în acest an este o sumă foarte redusă pentru o ţară precum România. Bugetul pe 2010 a fost construit pe un deficit bugetar de 5,9% din PIB, considerat insuficient. „E un deficit cu care să trăim de pe o zi pe alta, nu e un deficit cu care să ne văruim casa”, a mai spus Vlădescu.
De asemenea, ministrul finanţelor propune o analiză a sistemului de taxe care să arate dacă reducerea acestora va creşte gradul de conformare voluntară şi implicit a veniturilor bugetare.
„Rigiditatea este destul de mare, iar o idee că reducerea taxelor ar putea creşte gradul de conformare voluntară este o idee pozitivă. Nu ştiu dacă va putea să funcţioneze sau nu, dar trebuie să facem această analiză. Din punctul meu de vedere, dacă am putea micşora taxele şi am putea mări veniturile, sunt foarte deschis pentru această idee”, a mai spus ministrul Finanţelor.