Ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu a apreciat, după adoptarea proiectelor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat, că dezbaterea în comisii a fost una „profesională” şi că, indiferent de opţiunile politice, soluţiile găsite ţin cont de ce poate bugetul şi nu de ce s-ar dori.
„Mulţumesc pentru că discuţiile au fost foarte profesionale şi pentru că, indiferent de opţiunile politice, s-au găsit soluţii care să ţină cont de ceea ce poate acest buget şi nu de ceea ce ne dorim”, a spus Vlădescu, duminică dimineaţă.
Ministrul a ţinut să le mulţumească în mod expres parlamentarilor pentru efortul susţinut pe care l-au făcut adoptând cu celeritate proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat.
„Vreau să mulţumesc comisiilor de buget-finanţe, celor doi preşedinţi, pentru că s-a făcut un efort deosebit pentru ca legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale să fie analizate cu maximă celeritate, în aşa fel încât la începutul săptămânii viitoare să înceapă dezbaterile în Parlament”, a spus Vlădescu.
El a adăugat că discuţia în jurul bugetului asigurărilor sociale de stat i-a arătat cât de sensibil este acest subiect, pentru că, într-o comisie de un profesionalism care nu poate negat, a fost văzut riscul pe care o majoarare a pensiilor l-ar avea pentru parametrii macroeconomici şi pentru echilibrele necesare Românei.
„Este evident că pensionarii români trăiesc rău şi membrii Parlamentului şi-au exprimat intenţia ca soluţii ca pensionarii să primească o pensie mai mare să fie găsite. Pentru mine este o obligaţie să încerc că găsesc soluţii de acest fel, dar deocamdată echilibrele macroeconomice sunt mai importante. Am avut o creştere importantă de pensii în ultimii ani şi acum trebuie să ne echilibrăm la un nivel sustenabil”, a conchis Vlădescu.
Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat, duminică dimineaţă, după o dezbatere-maraton, de circa 17 ore, proiectul legii bugetului de stat pe 2010, cu amendamentele aprobate, actul normativ cumulând 26 de voturi „pentru” şi 15 voturi „împotrivă”.
Parlamentarii au reluat, duminică dimineaţă, şi votul asupra proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010, care fusese iniţial respins, acesta fiind adoptat în final cu 32 de voturi „pentru”.
Rapoartele întocmite de comisiile de buget-finanţe, sesizate pe fond cu dezbaterea proiectelor legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat, urmează să intre de luni în dezbaterea plenului celor două Camere ale Parlamentului.
SURSA: Mediafax