În urma declaraţiilor făcute de Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar Internaţional, cum că FMI nu a propus reducerea salariilor, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că „Fondul Monetar Internaţional a considerat în mod constant că reducerea cheltuielilor salariale şi sociale este obligatorie pentru o corectă ajustare a deficitului bugetar”.  

“Pe parcursul negocierilor desfăşurate în perioada 27 aprilie – 10 mai 2010, la Bucureşti, au fost analizate diverse scenarii de reducere a deficitului bugetar de la 9,1% la 6,5%, ulterior la 6,8%. Pe parcursul discuţiilor, FMI a propus în mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%”, a declarat Vlădescu prin intermediul unui comunicat.
 
„În niciunul din scenariile analizate cu FMI nu a fost exclusă reducerea imediată a salariilor în sectorul bugetar cu minimum 20%”, a adăugat ministrul.  
 
„Îmi este greu să înţeleg în ce măsură creşterea TVA la 24% şi a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogaţi. Ar fi fost afectată întreaga populaţie a României, inclusiv persoanele care în anul 2009 au suportat primul val al reducerilor de venituri, generate de efectele crizei economice la nivelul sectorului privat”, se arată în declaraţia scrisă a lui Vlădescu.
 
„Decizia Guvernului României a fost aceea de a nu majora taxele, ci de a ajusta cheltuielile în cele două sectoare în care acestea au depăşit cu mult limitele normalităţii economice, în scopul stabilizării imediate şi pe termen mediu şi lung a acestora”, încheie acesta.  

Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar Internaţional, a declarat în cadrul unui interviu acordat postului francez de televiziune France 2 că FMI nu a cerut reducerea salariilor şi a pensiilor, ci impozite mai mari pentru cei bogaţi, însă Guvernul României a refuzat.

DETALII:
Citeşte şi Guvernul preferă să scadă pensiile decât să crească impozitele pentru bogaţi