Sebastian Vlădescu dă asigurări în interviul acordat revistei „Capital” că sistemul principal de taxe rămâne neschimbat în 2010. Nuanţează însă că e necesară analiza şi regândirea sistemului de taxe în condiţiile în care există în România „sectoare întregi pe care nu le taxăm”, moment în care face controversata menţionare legată de impozitarea pensiilor, menţiune pe care a retractat-o ieri, după intervenţia premierului Emil Boc.

Capital: Mediul privat mai poate spera acum la facilităţi fiscale?
S.V.: Pe zona de taxare, nu. Am realizat veniturile, dar suntem la limită.
 
Capital:  Dar la majorări de taxe se poate aştepta?
S.V.: În 2010, nu.

Capital: Dar în 2011?
SV: Nu am ajuns încă la bugetul pe 2011. Din mai vom lucra la el.

Capital: Puteţi da asigurări că TVA va rămâne la nivelul actual?
S.V.: Acum vă pot spune că sistemul principal de taxe rămâne neschimbat în 2010. Îmi menţin declaraţia că în România e necesară analiza şi regândirea sistemului de taxe, care nu înseamnă strict TVA, impozit pe profit sau pe venit, nu înseamnă valoarea cotelor sau că vorbim despre cotă unică sau impozit progresiv. Înseamnă că trebuie să ne uităm la situaţia României şi să vedem că avem 30% venituri în PIB şi sectoare întregi pe care nu le taxăm, cum ar fi agricultura. Ştiu că nu e cel mai favorabil să le menţionăm acum, dar şi pensiile. Pensia e un venit care nu se taxează la realizare şi nici la plată. În alte ţări se taxea­ză, la noi nu se poate, pentru că ar determina reducerea pensiei. Avem deficienţe structurale. Pro­pri­etatea o taxăm prost, în special la nivel local. Trans­ferurile de proprietate nu le taxăm foarte bine, şi aici nu e vorba strict de transferul unui teren sau al unei locuinţe.

Capital: Vă referiţi la cei care fac din vânzare o activitate?
S.V.: Da, o activitate.

Capital: Dacă aţi fi acum întreprinzător, ce v-aţi dori să facă ministrul finanţelor în domeniul taxelor?
S.V.: Dacă aş fi crezut că ceva din sistemul de taxare defavorizează întreprinzătorii, l-aş fi schimbat. Nu cred că e un sistem care să aibă hibe majore. Lucrăm la modificarea Codului fiscal pentru că sunt interpretări proaste, apar conflicte între interpretarea controlorilor şi cea a contabililor. Vrem să luăm articol cu articol şi să-l republicăm. Anul acesta îl terminăm şi va intra în vigoare din 2011.