Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, consideră că lumea a intrat într-un vârtej în care aproape nimeni nu poate spune ce va fi mâine şi preferă să lucreze în prezent cu cifrele cele mai puţin optimiste, care îl "ţin cu picioarele pe pământ". "Am spus în mod constant că (…) din punctul meu de vedere este bine să fim rezervaţi. Din punctul meu de vedere, prefer să lucrez în momentul de faţă cu cifrele cele mai puţin optimiste, care crează mai puţin
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, consideră că lumea a intrat într-un vârtej în care aproape nimeni nu poate spune ce va fi mâine şi preferă să lucreze în prezent cu cifrele cele mai puţin optimiste, care îl „ţin cu picioarele pe pământ”.
„Am spus în mod constant că (…) din punctul meu de vedere este bine să fim rezervaţi. Din punctul meu de vedere, prefer să lucrez în momentul de faţă cu cifrele cele mai puţin optimiste, care crează mai puţină speranţă, dar te ţin cu picioarele pe pământ”, a declarat sâmbătă Vlădescu la Realitatea TV.
El a explicat că dacă evoluţiile sunt mai bune decât estimările, atunci vor exista resurse suplimentare care pot fi distribuite în economie, în timp ce dacă realitatea este sub aşteptări este nevoie de tăieri de cheltuieli.
„Haideţi să ne uităm în trecut. Prognozele începând din 2007 s-au dovedit în mod constant imposibil de concretizat în realitate. (…) Şi în general prognozele au încercat să sugereze un oarecare optimism, iar realitatea a fost în continuu mult mai puţin bună decât prognozele sugerate. Din păcate, suntem în aceeaşi zonă, fiindcă prognoza globală de creştere economică, privind cifrele macroeconomice, ţine foarte mult de ceea ce se întâmplă la nivel micro, în fiecare companie”, a spus Vlădescu.
El a arătat că, în urmă cu un an, într-o discuţie cu preşedintele şi directorul executiv al diviziei europene a Ford, John Fleming, acesta i-a spus că previziunile deveniseră mult mai dificil de realizat.
„Vorbeam cu el anul trecut, nu acum, şi spunea: «înainte ne făceam programe pe doi ani cu o certitudine de 80%, pe un an cu 90% şi pe şase luni cu 97 – 98%, iar stocurile ni le administram la nivel de 2 sau 3 zile pentru că ştiam exact ce va ieşi, ce vom vinde şi inclusiv ce culoare vom vinde. Astăzi, nu sunt în stare să fac o prognoză pe două luni cu un grad de probabilitate mai mare de 50%, iar stocurile le dimensionăm cu totul şi cu totul altfel, ceea ce înseamnă cheltuieli mult mai mari decât acum un an”, a exemplificat ministrul Finanţelor Publice.
SURSA: Mediafax