Majorarea TVA de la 19% la 24% a fost deja agreată cu Fondul Monetar Internaţional şi asigură până la sfârşitul acestui an venituri suplimentare de 3,5-4 miliarde lei, permiţând României să se încadreze în ţinta de deficit de 6,8% din PIB, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Guvernul a decis creşterea TVA de la 19% la 24%, fără a majora şi cota unică de impozitare, urmând totodată să ceară Parlamentului să urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale, au declarat anterior agenţiei Mediafax surse oficiale.

Propunerea de majorare a TVA va fi trimisă FMI, care urmează să se reunească cel mai probabil miercuri în board pentru a lua o decizie în privinţa acordării tranşei de împrumut.

Informaţiile au fost confirmate de către premierul Emil Boc la finalul şedinţei de guvern, care a precizat că majorarea TVA va fi aplicată de la 1 iulie.

„Nu aveam o soluţie mai bună din perspectiva deciziei Curţii Constituţionale. Ne vom corela politicile fiscal-monetare cu cele ale Băncii Naţionale pentru a ţine sub control inflaţia şi cursul euro-leu”, a spus Boc.

El a arătat că majorarea TVA este singura decizie Guvernului, fără eventuale creşteri ale cotelor CAS şi impozitarea suplimentară a pensiilor.

SURSA: Mediafax