Aflat în cadrul audierilor pentru validarea în funcţia de ministru de finanţe, Sebastian Vlădescu a declarat în faţa comisiei de specialitate că primul lucru pe care îl va avea în vedere este respectarea clauzelor acordurilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.  

Vlădescu a declarat că nu intenţionează să majoreze niciuna din taxe, principală sau secundară, însă va exista o discuţie referitoare la impozitul minim, care ar trebui menţinut în sectoare greu fiscalizabile sau în sectoare în care profitul este greu de cuantificat.

Acesta a adăugat că politica salarizării din 2010 va fi una extrem de restrictivă, întrucât va trebui să existe o atenţie deosebită asupra intrărilor şi ieşirilor bugetare.”Problema este ponderea excesivă a cheltuielilor salariale şi cu protecţia socială în PIB. Avem un exces chiar şi dacă ne raportăm la ţări cu venituri bugetare de 65% din PIB, faţă de 31-32%

Vlădescu a precizat că politicile restrictive vor fi menţinute aproximativ 3 ani, pentru ca în anul 2011 să înceapă să se vadă rezultatele acestora.

Sebastian Vlădescu este persoana care a fost desemnată de Emil Boc pentru funcţia de ministru de finanţe.

UPDATE: Maximum 100.000 de bugetari disponibilizaţi, în 2010

Ministrul desemnat a spus că forma actuală a proiectului de buget prevede sub 100.000 de disponibilizări din sectorul bugetar, o bună parte dintre acestea prin neangajarea pe posturile care se eliberează.

„Nu există cifra de 400.000 de bugetari disponibilizaţi care se tot vehiculează. În momentul de faţă, conform proiectului de buget, vor fi sub 100.000 de disponibilizări. O bună parte se va face pe cale naturală, prin neangajarea pe posturile care se eliberază”, a menţionat Vlădescu.

Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, declara la finele lunii august că numărul de angajaţi din sectorul public va fi redus cu 326.000 posturi, de la 1,394 milioane în prezent la 1,068 milioane, până în 2015, termenul până la care trebuie aplicată legea de salarizare unitară.