PIB-ul României poate înregistra în acest an un avans de 1,3%, prognozat de autorităţi, dacă nu există turbulenţe pe pieţele internaţionale, revenirea economiei româneşti fiind legată în principal de evoluţiile din Europa şi partenerii tradiţionali, a spus ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.
„Orice analiză în jur de 1% poate fi luată în considerare. Creşterea economică de 1,3% poate fi atinsă de România, dacă pieţele internaţionale nu se tulbură”, a spus Vlădescu.
El s-a arătat de acord cu opiniile că economia României nu poate creşte autonom şi că este legată de evoluţiile globale, în principal din Europa, şi ale partenerilor comerciali tradiţionali.
„Trebuie să fim atenţi la ce se întâmplă în jurul nostru. România va putea să crească solid abia când partenerii noştri comerciali, în special Europa, vor ieşi din criză. Sunt doar semne. (…) Dar până la capătul drumului mai este mult”, a mai spus Vlădescu.
Pe de altă parte, el susţine că există semne că România a început să funcţioneze mai bine decât anul trecut, în special în industrie şi exporturi, ceea ce reprezintă o dovadă că politicile promovate de guvern şi Banca Naţională au început să îşi arate efectele.
În aceste condiţii, ministrul Finanţelor speră că fluxurile de capital, „absolut vitale” pentru revenirea economiei, vor reîncepe să crească.
„În afară de plata datoriilor pe anul trecut, eliberarea de resurse pentru investiţii în infrastructură, educaţie şi sănătate va permite ca din acest an şi mult mai substanţial în anii următorii, când vom avea un plus de fonduri structurale atrase, România să îşi accelereze creşterea economică”, a mai spus Vlădescu.
Guvernul şi FMI mizează pe o creştere economică de 1,3% în acest an.
Executivul ia în calcul, într-un scenariu de risc prezentat în programul de convergenţă al României pentru perioada 2009-2012, o creştere economică de doar 0,2% pentru 2010.
Economia s-a contractat anul trecut cu 7,1%, după ce în 2008 a crescut cu un procentaj similar.
SURSA: Mediafax