Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a declarat că România intenţionează să emită eurobonduri în valoare de 1 miliard de euro în primul trimestru al acestui an.
Vlădescu susţine, potrivit Mediafax, că a primit un mandat din partea guvernului potrivit căruia valoarea emisiuni de eurobonduri să fie „până la un miliard de euro”.
România se va confrunta şi în primul trimestru cu problema costurilor de finanţare, determinată de neîncrederea investitorilor în economie. Costul de asigurare a riscului de neplată (CDS) în cazul României este peste 240 puncte de bază, unul din cele mai ridicate din nume, în condiţiile în care cotaţiile CDS pentru Grecia sunt de 280, iar cele pentru Dubai de 413, potrivit datelor CMA Vision. Probabilitatea cumulativă de neplată (CDP) este evaluată la 15,72%. Cotaţiile CDS sunt folosite ca reper pentru stabilirea marjelor faţă de ratele de referinţă.
La începutul lui septembrie 2009, Ministerul Finanţelor estima că va lansa în perioada 1 octombrie – 15 octombrie o emisiune de eurobonduri, cu o valoare cuprinsă între 500 de milioane euro şi 1,5 miliarde euro, cu o maturitate între 5 şi 10 ani.
Instituţia a selectat Deutsche Bank, EFG Eurobank şi HSBC Bank pentru intermedierea vânzării de euroobligaţiuni, dar căderea Guvernului Boc a obligat Finanţele să amâne împrumutul extern.
În noiembrie, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi declara că emisiunea de eurobonduri va fi lansată în 2010.
Un „răgaz” de câteva luni
O emisiune de eurobonduri cu o valoare cuprinsă între 500 de milioane euro şi 1,5 miliarde euro era programată a fi lansată încă din octombrie anul trecut, dar condiţiile politice nu au permis acest lucru.
Analistul financiar Bogdan Baltazar declara pentru capital.ro că este necasar ca emisiunea de eurobonduri să fie pe cel puţin şapte ani. „Cred că ar fi bine ca guvernul să iasă cu emisiunea de euroobligaţiuni pe o perioadă de 7 ani. Trebuie spus, însă, că dobânda ar fi ceva mai mare, vreo 7% după părerea mea”, afirma cunoscutul analist financiar.