Situaţia pieţelor financiare nu este dramatică, iar România nu are în prezent probleme de lichiditate, preocuparea Ministerului Finanţelor fiind costul finanţării, în funcţie de care poate fi asigurat sau nu cadrul bugetar pentru proiectele de investiţii, a declarat ministrul de resort.

El a răspuns astfel după ce a fost întrebat de jurnalişti, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, cum comentează faptul că mesajele din partea Băncii Naţionale a României sunt destul de pesimiste, iar specialiştii BNR lasă de înţeles că, din cauza situaţiei din pieţe, s-ar putea ca ministerul să nu mai aibă bani pentru a plăti salariile sau pensiile.

„Nu, trebuie să vă contrazic. Situaţia pieţelor pentru România în acest moment nu este dramatică, aşa cum încercaţi să sugeraţi. În acest moment nu avem probleme de lichiditate. Aţi văzut că ieri, la Bruxelles, am agreat chiar reducerea expunerii băncilor cu 5%, în condiţiile în care există o diminuare a activităţii economice în România, li s-a lăsat această flexibilitate.

Din punctul de vedere al Ministerului Finanţelor, ceea ce este foarte important în acest moment este costul la care ne finanţăm, pentru că în funcţie de costul finanţării putem sau nu să creăm spaţiu bugetar pentru proiectele de investiţii”, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

FMI, Comisia Europeană (CE) şi BNR au decis, joi, la Bruxelles, că expunerile primelor nouă bănci străine prezente pe piaţa românească pot varia într-o marjă de plus/minus 5% faţă de nivelul înregistrat în luna martie a anului trecut.
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a declarat, miercuri, că economia României nu poate creşte fără capital extern şi ar fi intrat în faliment în lipsa împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional.