Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, dă asigurări că România nu calcă pe urmele Greciei şi nu falsifică datele privind deficitul bugetar.
Sebastian Vlădescu a explicat diferenţa apărută între estimările privind Produsul Intern Brut pentru anul 2009 făcute de Ministerul Finanţelor şi datele publicat acum de INS prin faptul că este normal să existe diferenţe între datele estimate şi cele finale privind PIB-ul.
“România nu mistifică datele statistice. Datele oferite de Ministerul Finanţelor sunt cele avute la momentul la care se face comunicarea şi în mod cert nu a existat o intenţie de mistificare a datelor. Adevărul este că anul trecut s-a estimat ca în ultimul trimestru din 2009 să existe o creştere zero sau puţin peste zero, dar din păcate şi trimestrul patru a fost din punct de vedere economic unul mai puţin bun decât ne aşteptam şi de aici a apărut suma care trebuie ajustată”, a explicat Vlădescu.
Astăzi, după publicarea datelor INS, a apărut o diferenţă majoră între Produsul Intern Brut estimat de Ministerul Finanţelor – 505,503 miliarde lei şi Produsul Intern Brut comunicat de statistică – 491,2737 miliarde lei. Între cele două PIB-uri există o diferenţă de 14,23 miliarde lei (3,4 miliarde euro).
În acest fel, deficitul bugetar raportat de Ministerul Finanţelor, de 36,4 miliarde lei, urcă de la o pondere raportată de 7,2% din PIB, la 7,4% din PIB, potrivit PIB-ului comunicat de Institutul Naţional de Statistică. În acordul cu Fondul Monetar Internaţional, România se angajase să obţină la sfârşitul anui 2009 un deficit nu mai mare de 7,3% din PIB.
Cu FMI deficitul stabilit a fost nominal, nu ca procent din PIB
El a precizat că în multe cazuri au apărut diferenţe între estimări şi datele finale şi a dat exemplul unor state ca Belgia, Polonia, Danemarca sau Italia care s-au confruntat cu o situaţie asemănătoare în 2007.
“Nu este o situaţie românească şi în nici un caz nu trebuie asociată ţara noastră cu Grecia. Trebuie ştiut că datele finale privind PIB-ul sunt oferite după doi ani. Astfel, valoarea PIB-ului pentru 2009 va fi sigură abia în 2011. Diferenţa apărută între estimările Ministerului Finanţelor şi datele oferite de INS nu reprezintă o încercare de a falsifica datele, ci o situaţie normală”, a spus Vlădescu.
El a arătat că în noul context nu vor fi probleme în raporturile României cu instituţiile financiare internaţionale pentru că deficitul avut în vedere în acordurile semnate este unul nominal, şi nu unul stabilit ca procent din PIB. “Se ştie că între estimări şi rezultatul final există diferenţe şi de aceia se discută nominal, iar noi am atins ţinta de 36,5 miliarde lei”, a spus Vlădescu.