Economia României "suferă" alături de cea europeană ca urmare a efectelor crizei mondiale, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care crede că, atâta timp cât a beneficiat de pe urma boom-ului economic mondial, e greu de presupus că nu va exista şi riscul unei contagiuni din Grecia. "România este parte şi a fost "contaminată" de boom-ul economic global din ultimi zece ani. E greu de presupus că o contagiune pozitivă ar putea să existe şi că riscul uneia negativ
Economia României „suferă” alături de cea europeană ca urmare a efectelor crizei mondiale, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care crede că, atâta timp cât a beneficiat de pe urma boom-ului economic mondial, e greu de presupus că nu va exista şi riscul unei contagiuni din Grecia.
„România este parte şi a fost „contaminată” de boom-ul economic global din ultimi zece ani. E greu de presupus că o contagiune pozitivă ar putea să existe şi că riscul uneia negative e total eliminată. Suferim împreună cu economia europeană criza economică globală”, a spus Vlădescu, întrebat dacă România va fi contaminată de situaţia din Grecia.
Ministrul a arătat că, în contextul actual al crizei economice, România a beneficiat de pe urma faptului că nu a existat şi o criză financiară şi nu a fost nevoie să fie „curăţite” bănci.
„Românii nu ar trebui să fie deprimaţi. Situaţia e complicată, dar situaţia nu e în niciun caz îngrozitoare. Situaţia nu mai este atât de strălucitoare ca în 2007, dar este infinit mai bună decât în 1997”, a spus Vlădescu în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată duminică la Pro TV.
Autorităţile de la Atena se confruntă cu o criză a datoriilor (de circa 120% din PIB) şi au cerut formal, săptămâna trecută, activarea mecanismului de sprijin financiar cu o valoare de 45 de miliarde de euro stabilit de ţările din zona euro şi de Fondul Monetar Internaţional.
Aceasta este prima procedură de „bailout” pentru un stat din zona euro.
Statul membru UE a „trişat” în 2001 pentru a intra în zona euro „aranjând” statisticile şi nu a reuşit să-şi reducă deficitul bugetar în anii de expansiune economică. Grecia este în acest an cea mai îndatorată ţară din spaţiul european, ca procent al datoriei publice din PIB.