Vladimir Alexandrescu a fost prezent la dezbaterea online „Pensia de stat vs. Pensia privată” organizată de Capital. Purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică a adus în prim-plan mai multe date esențiale ca noi să înțelegem în ce situație se află sistemul public de pensii la momentul actual.
„În România au fost la nivelul anului 2020, în medie, 5,128 de milioane de pensionari cărora le-au corespuns 5,6 milioane de salariați. La 9 pensionari avem 10 salariați. În privința situației teritoriale, sunt județe în țară în care acest raport se află la media națională (Alba, Argeș, Bistrița, Iași, Satu-Mare, Mureș), dar există și județe unde este o discrepanță totală. În Teleorman, la 16 pensionari sunt 10 salariați. La Giurgiu, la Vaslui, la 15 pensionari sunt 10 salariați”, prezintă Vladimir Alexandrescu.
„În București la 5 pensionari sunt 10 salariați”
Purtătorul de cuvânt al INS a pus accent pe această discrepanță la nivelul localităților din România. Sistemul de pensii publice este gestionat la nivel național, însă dacă responsabilitatea aparținea autorităților locale, în județe precum Teleorman sau Vaslui plata pensiilor era pur și simplu imposibilă. Un astfel de fenomen ar putea avea loc la nivel național în viitor, având în vedere piramida demografică a țării noastre.
„În Ilfov avem 4 pensionari la 10 salariați. În București 5 la 10 salariați, în Timiș 6, în Sibiu și Cluj 7. Vorbim din punctul de vedere al perspectivei. Trebuie să avem în vedere că în viitorul nu îndepărtat, ci chiar foarte apropiat, este clar că România va avea o depopulare serioasă. Ne aflăm deja într-o criză demografică profundă”, ne explica Vladimir Alexandrescu.
Ne vom confrunta cu o piramidă demografică inversă unde grosul populației se va concentra în vârful său, iar acest fenomen va duce la incapacitatea sistemului public de pensii de a mai fi sustenabil. În prezent totuși, media pensiei a crescut consistent în 2020, ajungând la 1500 de lei, față de 1290 lei în 2019. Conform declarațiilor lui Vladimir Alexandrescu, este o creștere de peste 16%.
Întreaga dezbatere „Pensia de stat vs. Pensia privată” poate fi urmărită pe canalul de youtube EVZCapital sau AICI.