Vladimir Ciorbă promite locuințe sau bani înapoi
Grupul Nordis, activ pe piața imobiliară din 2010, s-a implicat în tranzacții de diverse dimensiuni, atât mari, cât și mici.
Vladimir Ciorbă a menționat că firmele din grup au dezvoltat proiecte importante în București, în zonele Primăverii și Nordului, iar acestea au fost finalizate cu succes.
Cu toate acestea, a recunoscut că proiectul din Sinaia se confruntă cu dificultăți majore. Potrivit acestuia, nu au reușit să obțină autorizațiile necesare pentru continuarea lucrărilor și că presiunea a fost constantă.
„Nu știu când vom reîncepe lucrul acolo”, a spus Ciorbă.
În ceea ce privește proiectul din Mamaia, Ciorbă a declarat că lucrurile sunt într-o situație mai favorabilă.
„Vom continua, avem suficiente fonduri pentru a finaliza primele 150 de apartamente. Estimăm că, în următoarele 24 de luni, vom închide 90% din masa credală,” a adăugat omul de afaceri.
În fața acuzațiilor de fraudă și înșelăciune, Vladimir Ciorbăa subliniat că plângerile sunt mult mai puține în raport cu numărul total de clienți. Procurorul a menționat 114 plângeri dintre cele 2500 de promisiuni și contracte semnate în ultimii șase ani, iar Ciorbă a insistat că nu există temeiuri pentru a afirma că ar fi înșelat vreun client.
Acesta a afirmat că toate apartamentele vor fi livrate, chiar dacă vor exista întârzieri de până la un an și jumătate pentru unii clienți.
Compania va găsi soluții pentru despăgubiri
Vladimir Ciorbă a menționat, de asemenea, faptul că, în cazul în care vreun proiect nu va ajunge la finalizare, compania va găsi soluții pentru despăgubiri, având suficiente active materiale care pot fi vândute.
În plus, a vorbit despre faptul că grupul a reușit să evite insolvența timp de doi ani, cheltuind 23,4 milioane de euro pentru a preveni falimentul. În final, Nordis a intrat în insolvență din cauza unor clienți care nu mai fac parte din portofoliul companiei.
În ceea ce privește controalele fiscale, Vladimir Ciorbă a subliniat că atât la nivelul firmei, cât și la nivel personal, a fost supus unor verificări antifraudă. Acestea au confirmat că toate tranzacțiile și documentele sunt corecte și conforme cu legislația în vigoare.
„Toate documentele sunt în mâinile ANAF-ului și ale antifraudei. Rapoartele au confirmat că sunt acte corecte,” a declarat acesta.
Pentru a încheia, Ciorbă a oferit asigurări clienților, afirmând că aceștia vor primi locuințele achiziționate sau banii înapoi, deși procesul ar putea dura între doi și trei ani.
„La Mamaia, din cele 1417 apartamente din prima fază a proiectului, 1300 sunt deja contractate. Nu am vândut nimic de două ori,” a precizat Ciorbă.
În final, omul de afaceri a subliniat că echipa Nordis face tot posibilul pentru a supraviețui și a încheiat cu un mesaj despre angajamentul său:
„Ne dăm peste cap ca să rămânem și noi cu ceva. Că altfel nu rămânem cu nimic.”
Procurorii DIICOT investighează acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat
Vladimir Ciorbă și soția sa, Laura Vicol, se află într-un context juridic dificil, urmând să se prezinte din nou în fața magistraților de la Curtea de Apel, după ce instanța a amânat pentru 5 februarie 2025 pronunțarea privind arestarea preventivă a celor doi. Aceștia sunt implicați într-un dosar complex, denumit dosarul Nordis, în care procurorii DIICOT investighează acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, spălare a banilor, evaziune fiscală și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.
În cadrul unei recente declarații, Vladimir Ciorbă a subliniat că politicienii care au călătorit cu avioanele companiei Nordis și-au plătit singuri biletele, afirmând că aceștia au colaborat cu agenția Nordis Travel, o firmă pe care nu o mai deține. El a explicat că, deși inițial a investit în această agenție, nu mai are niciun rol activ în gestionarea acesteia, iar nu ar fi avut motive să facă cadouri unor politicieni cu funcții înalte, întrucât nu a beneficiat niciodată de avantaje din partea mediului politic.
În ciuda acuzațiilor de înșelăciune și a criticilor publice, Ciorbă a susținut că firma sa Nordis continuă să dezvolte proiectele imobiliare, inclusiv în Mamaia și Sinaia, iar lucrările vor continua, chiar dacă unele apartamente vor fi livrate mai târziu decât termenul inițial stabilit. Ciorbă a afirmat că cei care se plâng că au fost înșelați sunt doar o mică parte dintre clienții companiei, adăugând că cei afectați vor primi apartamentele sau banii înapoi.
Vladimir Ciorbă a respins acuzațiile de fraudă
Vladimir Ciorbă a respins categoric acuzațiile de fraudă, explicând că nu a dat șpăgi și că toate documentele legale ale companiei sunt în posesia ANAF de mai bine de un an. În acest sens, el a menționat că nu ar fi avut niciun interes să mituiască oficiali, fiind un om de religie, având cinci copii și fiind un vizitator frecvent al Muntele Athos.
În acest context, procurorii DIICOT au cerut arestarea pentru 30 de zile a Laurei Vicol, a lui Vladimir Ciorbă și a altor 9 inculpați din dosarul Nordis. Printre cei reținuți se află și Elena Băsescu și Andreea Cosma, căror instanța le-a impus măsura controlului judiciar. Autoritățile au confiscat, de asemenea, un număr semnificativ de dispozitive informatice și alte bunuri de valoare, în cadrul perchezițiilor desfășurate pe teritoriul României și în Principatul Monaco.
Investigațiile în acest caz se concentrează pe modul în care grupul infracțional ar fi încasat sume considerabile de la clienți, pentru a construi și vinde apartamente, fără a respecta obligațiile asumate. Potrivit procurorilor, liderii grupului au delapidat fonduri, au realizat operațiuni fictive în contabilitate și au manipulant documentele legale pentru a-și spori veniturile și a sustrage taxe și impozite.