Olaf Scholz și Emmanuel Macron susțin discuțiile directe între Putin și Zelenski
Într-o convorbire telefonică de 80 de minute, Olaf Scholz şi Emmanuel Macron „au insistat asupra unei încetări imediate a focului şi a retragerii trupelor ruse”.
Aceștia „l-au chemat pe preşedintele rus la negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean şi la o soluţie diplomatică a conflictului”.
În plus, cancelarul german şi preşedintele francez „l-au chemat pe preşedintele rus să vegheze la o ameliorare a situaţiei umanitare a populaţiei civile”.
Olaf Scholz și Emmanuel Macron „au luat notă în mod pozitiv de angajamentul preşedintelui rus de a-i trata pe luptătorii capturaţi în conformitate cu dreptul internaţional umanitar, în particular cu convenţiile de la Geneva, şi de a garanta un acces neîngrădit Comitetului internaţional al Crucii Roşii”.
Vladimir Putin a spus ferm că va permite curând exportul cerealelor din Ucraina
Menționăm faptul că, în timpul discuției telefonice, a fost abordată şi „situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus”, Olaf Scholz susținând ferm că „preşedintele Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă”.
Vladimir Putin „s-a angajat ca Rusia să nu profite de deschiderea centurii de mine instalate pentru a proteja porturile ucrainene, spre a permite exporturile de cereale cu nave, pentru a purta acţiuni ofensive”.
Liderii au ajuns la un acord comun în ceea ce privește „rolul central” pe care trebuie să-l joace ONU pentru a garanta exporturile, scrie într-un comunicat de presă emis de Guvernul de la Berlin, preluat anterior de agenția de presă AFP.
Scholz și Macron i-au cerut urgent lui Putin să elibereze prizonierii de război
Potrivit sursei citate, convorbirea telefonică a fost inițiată de Olaf Scholz și Emmanuel Macron și a fost „consacrată continuării războiului rus în Ucraina şi eforturilor de a i se pune capăt”.
Președinția Franței a transmis totodată că Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut urgent lui Vladimir Putin să îi elibereze pe cei 2.500 de luptători retraşi în complexul siderurgic Azovstal din orașul port Mariupol, ce sunt acum prizonieri de război ai armatei ruse.
Vladimir Putin le-a solicitat urgent lui Scholz și Macron să nu mai trimită arme în Ucraina
Președintele Rusiei a făcut, la rândul său, anumite solicitări. Vladimir Putin le-a spus celor doi lideri europeni că furnizarea de arme către Ucraina este periculoasă și i-a avertizat asupra riscurilor de destabilizare a situației actuale și de agravare a crizei umanitare.
El a abordat și problema cerealelor blocate în porturile ucrainene, ca urmare a campaniei militare a Moscovei. Acesta a spus clar că singura condiție de deblocare este ridicarea sancțiunilor economice împotriva Rusiei.
Rusia „este pregătită să ajute la găsirea de opțiuni pentru exportul nestingherit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre.
O creștere a ofertei de îngrășăminte și produse agricole rusești va contribui, de asemenea, la reducerea tensiunilor pe piața mondială a produselor alimentare, ceea ce, desigur, va necesita eliminarea sancțiunilor relevante”, a transmis Guvernul de la Moscova printr-un comunicat de presă, preluat recent de BBC.
Rusia este gata să reia negocierile de pace cu Ucraina
Președinția Rusiei a transmis, de altfel, că cei trei lideri europeni au acordat „o atenție deosebită” negocierilor de pace cu Ucraina.
Dialogul diplomatic este înghețat „din vina Kievului”, însă Vladimir Putin „a confirmat deschiderea părții ruse față de reluarea dialogului”, scrie sursa citată anterior.