Vladimir Putin a bătut palma cu China. În prezent, Rusia discută un nou proiect de infrastructură major de a livra gaze Chinei prin Mongolia. Vestea a fost dată miercuri chiar de preşedintele rus, în contextul în care Moscova dorește și este practic obligată să înlocuiască Europa ca principal client pentru gazul rusesc.

Vladimir Putin a bătut palma cu China. Rusia discută un nou proiect de infrastructură major de a livra gaze

„Suntem în discuţii privind posibila implementare a unui proiect major de infrastructură, mă refer la furnizarea de gaz rusesc către China prin Mongolia”, a anunțat liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cu ocazia unei întâlniri cu premierul mongol, Luvsannamsrai Oyun-Erdene.

Astfel, în cursul zilei de miercuri, cei doi lideri de stat au discutat, la forumul economic de la Vladivostok, această variantă. Mai mult, anunțul lui Putin a venit în aceeaşi zi în care acesta a ameninţat cu sistarea aprovizionării cu energie dacă Occidentul adoptă plafonări la preţurile petrolului şi gazului ruseşti, potrivit Reuters.

Gazprom voia de mult un nou gazoduct major, spre China

Gigantul rus Gazprom studiază deja de ani de zile posibilitatea ca un nou gazoduct major, numit Power of Siberia 2, care să tranziteze Mongolia și să transmită gaz rusesc în China. Conform proiectului, gazoductul propus ar putea transporta 50 miliarde de metri cubi de gaz natural anual, ceva mai puţin decât gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania și care în prezent este oprit.

Actualul gazoduct Power of Siberia, care se întinde din Rusia până în China, a fost deschis la sfârşitul lui 2019 şi are o capacitate anuală de 61 de miliarde de metri cubi anual. El ar urma să devină o sursă majoră de venit pentru Rusia în anii următori, în contextul în care Europa vrea deja să scape de dependenţa de gazul rusesc.

În februarie, Vladimir Putin a semnat un nou contract pe 30 de ani pentru furnizarea de gaz Chinei. În 2021, Rusia a exportat 16,5 miliarde de metri cubi de gaz Chinei.

Înainte de lansarea gazoductului Power of Siberia, aproape toată infrastructura Rusiei era orientată către transportul de gaz spre Europa, ceea ce face o reorientare către est o operaţiune potenţial costisitoare şi care necesită timp.