Pentru președintele Vladimir Putin, dezvoltarea vaccinului Sputnik V este un impuls binevenit pentru imaginea Rusiei. Dar, în timp ce vaccinul a fost primit cu brațele deschise în America Latină, în Europa oamenii rămân sceptici. Jurnaliștii de la Der Spiegel au încercat să afle dacă este întemeiat acest scepticism.
Vladimir Putin s-a vaccinat, în sfârșit, împotriva COVID-19. De aproape jumătate de an, președintele rus laudă necontenit vaccinul dezvoltat în Rusia. „Sputnik V, a spus el, este „cel mai bun vaccin din lume”.
Cu toate acestea, nu părea tentat să se vaccineze cu el și chiar s-a retras din decor pentru o vreme. Dar acum s-a răzgândit, scrie Der Spiegel.
Jurnaliștii germani subliniază însă că nu au fost date informații despre vaccinul pe care a ales să îl folosească. Nu s-au difuzat imagini sau înregistrări video cu președintele primind serul.
Explicația a încercat să o ofere purtătorul său de cuvânt: „În ceea ce privește vaccinarea în fața camerelor, nu este un susținător al acestui lucru. Nu-i place asta”.
Milioane de oameni din întreaga lume au fost deja vaccinați cu Sputnik V și peste 50 de țări au aprobat vaccinul. Imagini din țări precum Argentina, Bolivia și Venezuela, arată paleți cu flacoane stivuite cu Sputnik V. Lumea are nevoie de ajutor, iar Rusia este acolo pentru a-l oferi: acesta este mesajul.
Dar neîncrederea față de vaccinul Rusiei nu este nicăieri atât de mare pe cât este în Europa. Chiar și în Rusia, Sputnik V este privit cu oarecare scepticism.
Vaccinul are mari probleme la capitolul „încredere” pentru că realizarea sa a fost la fel de „transparentă” precum vaccinarea lui Putin.
Prin urmare, Sputnik V a devenit o chestiune de credință: trebuie să crezi, chiar dacă nu vezi. Iar fiolele par să fi devenit un cocktail de politică și medicină.
„Provocări” din Occident
Sputnik V a fost creat de Institutul de Cercetare Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, de la periferia Moscovei.
De mai bine de două decenii, a fost sub conducerea biologului Alexander Ginzburg. Kremlinul a avertizat cu privire la „provocări” în mass-media occidentală. Pe de altă parte, regizorul american Oliver Stone, un prieten cu Putin, a fost vaccinat cu Sputnik V.
Institutul a început să dezvolte vaccinul vector, format din două componente, în februarie 2020. Virusurile gripale inactivate (așa-numitele adenovirusuri) au fost utilizate ca purtător pentru a transporta materialul genetic de la agentul patogen al coronavirusului în celulele corpului uman.
„Noi, personalul, am fost vaccinați înaintea maimuțelor, imediat după șoareci și în același timp cu hamsterii și cobaiii”, spune Ginzburg. Biologul este cel care a dezvoltat și un vaccin pentru virusul Ebola.
Cercetătorii au obținut materialul viral necesar COVID-19 la mijlocul lunii martie de la o clinică din Moscova, unde un pacient infectat la Roma, primea tratament.
Practic, MERS le-a oferit cercetătorilor de la Institutul Gamaleya un avans neașteptat în dezvoltarea unui vaccin COVID-19.
Grupul de cercetare a fost condus de Denis Logunov, care a fost lăudat personal de Putin pentru munca sa la Sputnik V. „Vreau să-l văd pe acest om și vreau ca toată țara să-l vadă”, a spus președintele.
David vs. Goliat
Logunov este însă vizibil deranjat de criticile aduse vaccinului Sputnik V de către Occident. Mai ales după ce vaccinul a fost aprobat în Rusia, în ciuda faptului că rezultatele testelor de fază I și II nu fuseseră publicate, iar testele de fază III nici măcar nu începuseră.
Dar Institutul Gamaleya se consideră ca un fel de David într-o luptă împotriva Goliatului industriei farmaceutice internaționale. Simt că sunt tratați nedrept. „Pot să înțeleg scepticismul. Din afară, procesul părea prea grăbit, ca și cum am fi încercat să fim primii.
Dar a fost făcut în conformitate cu regulile pentru aprobare și împotriva contextului situației de facto, asemănătoare războiului, în care ne aflam”.
Abia în februarie 2021, rezultatele fazei III au fost publicate în revista The Lancet. Aceste studii au indicat că Sputnik V are o eficacitate de 91,6%, mai mare decât vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.
Aprobat de UE?
Bruxelles-ul așteaptă să vadă dacă Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va recomanda autorizarea vaccinului.
„Suntem șocați de faptul că Comisia Europeană nu a început încă negocierile pentru cumpărarea Sputnik”, spune Dmitriev, adăugând că Europa a început discuțiile cu alți producători înainte de finalizarea autorizației.
Până în prezent, singurele state UE care au autorizat Sputnik sunt Ungaria și Slovacia. O autorizație pentru întregul bloc comunitar este încă la câteva luni distanță, iar EMA a început revizuire abia la începutul lunii martie.
Dar, dacă ar fi aprobat, ar putea rușii să le livreze? „Nu avem suficiente doze de vaccin pentru America Latină, Africa și Asia”, spune Dmitriev. Dar, spune el, din iunie, Rusia va putea livra doze de vaccin pentru 50 de milioane de oameni în termen de trei-patru luni.
Dacă vaccinul va fi aprobat, numai Germania ar putea produce zeci de milioane de doze până la sfârșitul anului. Compania R-Pharm din Bavaria va prelua conducerea, alte două companii putând să se alăture efortului.
Succes pe linie în America Latină
Dacă Europa ezită, Sputnik a devenit un element focal al diplomației vaccinării în celălalt colț al lumii: în America Latină. Argentina, Brazilia, Mexic, Bolivia, Venezuela, Paraguay și Nicaragua au făcut comenzi masive pentru Sputnik V. Guvernele de stânga în mod special nu sunt prea îngrijorate cu privire la cumpărarea vaccinului rușilor.
În schimb, în Rusia, prima doză de vaccin a fost administrată la doar 6,3 milioane de ruși și la 4,3 milioane s-a făcut și rapelul. Cifre extrem de scăzute, având în vedere cât de devreme și-a lansat Rusia campania de vaccinare. În ritmul actual, Rusia va avea nevoie de trei ani pentru ca jumătate din populație să primească cel puțin o doză de vaccin.