Rusia va „denunţa” în mod oficial Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa
Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990, reglementa numărul de forţe desfăşurate de ţările Pactului de la Varşovia şi NATO.
Printr-un decret semnat miercuri, Vladimir Putin l-a desemnat pe ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, drept reprezentantul său oficial pe durata procedurilor de denunţare oficială a tratatului de către parlamentul rus.
Acest tratat privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), semnat în 1990, a fost modificat în 1997, ca urmare a extinderii NATO.
Rusia, care deja anunţase în 2007 un moratoriu pentru punerea în aplicare a termenilor acordului, şi-a suspendat la 11 martie 2015, la un an de la anexarea ilegală a Crimeei, participarea la reuniunile Grupului consultativ comun privind Tratatul CFE. Din punct de vedere juridic, însă, ea a continuat să fie parte a Tratatului, iar interesele Rusiei în cadrul Grupului consultativ comun au fost reprezentate de Belarus.
Forţele ruse au de gând să evacueze din Enerhodar peste 3.000 de lucrători de la centrala nucleară Zaporojie
Forţele ruse au de gând să evacueze din Enerhodar peste 3.000 de lucrători de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, ceea ce va duce la o „lipsă catastrofală” de personal, a avertizat miercuri compania de stat ucraineană Energoatom, relatează Reuters.
Săptămâna trecută, şeful organismului ONU de supraveghere a energiei nucleare, Rafael Grossi, a declarat că situaţia din jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, situată în sudul Ucrainei şi ocupată de forţele ruse încă din primele zile ale războiului, a devenit „potenţial periculoasă” după ce oficialii instalaţi de Moscova au început să evacueze oamenii din zonele din apropiere.
Agenţia de ştiri a statului rus, TASS, a informat luni că guvernatorul instalat de Moscova în partea controlată de Rusia din regiunea Zaporojie a suspendat operaţiunile de la centrală.
Compania Energoatom din Ucraina susţine că a primit informaţii despre pregătiri pentru evacuarea a aproximativ 3.100 de persoane din oraşul Enerhodar, inclusiv a 2.700 de muncitori care au semnat contracte cu compania instalată de Rusia pentru a gestiona centrala nucleară aflată la periferia oraşului.
„Ocupanţii ruşi îşi dovedesc incapacitatea de a asigura funcţionarea centralei nucleare din Zaporojie, deoarece acum există o lipsă catastrofală de personal calificat”, a declarat Energoatom într-un comunicat publicat pe serviciul de mesagerie Telegram. „Chiar şi acei muncitori ucraineni care (…) au semnat contracte ruşinoase (…) vor fi evacuaţi în curând, iar acest lucru va agrava problema deja extrem de presantă de a avea un număr suficient de angajaţi pentru a asigura menţinerea siguranţei funcţionării centralei nucleare, chiar şi în starea ei actuală de oprire”, avertizează Energoatom.
Reuters precizează că nu a reuşit să verifice în mod independent aceste informaţii, iar din partea Moscovei nu există comentarii.
Aceste evacuări la care procedează autorităţile ruse de ocupaţie în zone din sudul şi estul Ucrainei vin în contextul în care este de aşteptat ca Ucraina să lanseze în curând o contraofensivă pentru a încerca să-şi recâştige tetritoriile, iar comentatorii spun că unul dintre obiectivele sale este recucerirea întregii regiuni Zaporojie.
Forţele ruseşti au preluat uzina Zaporojie la câteva zile după ce Vladimir Putin a lansat invazia la scară largă din Ucraina, în februarie 2022. Schimburi de focuri au avut loc frecvent în apropierea instalaţiei nucleare, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă.