Vladimir Putin se opune aderării Ucrainei la NATO
Principalele obiective ale președintelui rus Vladimir Putin în orice negocieri de pace sunt interzicerea aderării la NATO a Ucrainei și reducerea prezenței militare aliate pe flancul estic, a scris Financial Times, citând un fost oficial al Kremlinului și o sursă care a avut discuții pe această temă cu Putin.
Kremlinul și-a exprimat disponibilitatea de a se întâlni cu președintele ales al SUA, Donald Trump, pentru a discuta un posibil acord privind încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Deși nu au fost stabilite planuri sau date precise, Moscova a menționat că orice întâlnire față în față va avea loc doar după investirea oficială a lui Trump pe 20 ianuarie.
Trump a promis că va aduce Kievul și Moscova la masa negocierilor și va pune capăt rapid războiului la scară largă, care ar putea ajunge până în al treilea an în luna viitoare. La începutul acestei săptămâni, el a declarat în fața reporterilor că aranjamentele pentru o întâlnire cu Putin sunt în curs de pregătire.
Propunerile de pace ale lui Trump, încă în elaborare
Președintele ales al SUA a menționat anterior că propunerile de pace sunt încă în faza de elaborare. O prezentare preliminară din partea echipei sale – care include înghețarea frontului, amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 20 de ani și desfășurarea trupelor de menținere a păcii europene pe teren – a fost deja respinsă de Rusia.
Reprezentantul pentru pace al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că scopul președintelui ales nu este „să dea ceva lui Putin sau rușilor”, ci „să salveze Ucraina și să le salveze suveranitatea acestei țări”. Cu toate acestea, Trump și-a exprimat adesea simpatii pentru liderul rus, stârnind temeri că ar putea încheia un acord nefavorabil Ucrainei.
Cele două obiective principale ale lui Putin reflectă cererile ridicate de Moscova cu puțin timp înainte de începerea invaziei pe scară largă. Administrația Biden și aliații NATO au respins aceste cereri la momentul respectiv.
Ucraina a intensificat eforturile de a se alătura alianței după izbucnirea războiului la scară largă, solicitând cea mai bună garanție posibilă că Rusia nu își va relua agresiunea în viitor. Președintele Volodimir Zelenski a sugerat că Ucraina ar putea intra treptat în NATO, principiul apărării colective ne extinzându-se inițial la teritoriile ocupate.