Recent s-a aflat că cele două nave de război rusești cărora Rusia le-a ordonat să patruleze spațiul economic al României din Marea Neagră, până aproape de mai multe platforme marine, erau echipate cu temutele rachete Kalibr ce fac ravagii în Ucraina.
Incidentul a avut loc cu nici 24 de ore înainte de sosirea președintelui Franței, Emmanuel Macron, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.
Navele de război rusești, echipate cu arme grele, inclusiv rachete
„Prezența lor nu reprezintă un pericol”, au precizat miercuri reprezentanții Ministerului Apărării, cu toate că navele s-au aflat foarte aproape de platformele maritime „Uranus” și „Ana” din Marea Neagră.
În zona economică exclusivă a României și la aproximativ 140 de kilometri de țărm sunt pozitionate în prezent două platforme marine: Uranus și Ana, de unde România tocmai a început extracția de gaze.
În această zonă au fost văzute navele rusești, ultima dată în această săptămână. Potrivit unor surse, ambarcațiunile militare s-au apropiat până la o distanță de aproximativ 11 kilometri față de platforma Uranus.
Mai mult, conform unor experți militari, acestea erau echipate cu armament, inclusiv cu temutele rachete Kalibr. Astfel, martorii au surprins în aceste fotografii cele două nave rusești care, deși nu au încălcat nicio reglementare internațională, au stârnit îngrijorare.
Ce spun experții despre armamentul navelor rusești
„Din imaginile respective ar rezulta că sunt corvete din clasa BoyanM și sunt în jur de 1.000 de tone. Ele, inițial, au fost concepute mai mult pentru acțiuni la litoral. Au un tun de 100 mm, dar cel mai important e faptul că au la bord opt rachete Kalibr, deci rachetele care sunt deja foarte folosite de Federația Rusă”, a explicat Constantin Ciorobea, fost adjunct șef al Forțelor Navale Române, potrivit Știrile Pro TV.
De asemenea, rachetele pot lovi ținte aflate la 500 km în interiorul teritoriului ucrainean chiar din regiunea în care s-au aflat în aceste zile navele, adică din zona economică exclusivă a României, mai spune fostul militar.
„Prezența lor este monitorizată, permanent se știe, bănuiesc, în ce poziție se află și dacă au vreo intenție agresivă se va răspunde”, a mai spus Constantin Ciorobea.
Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale nu au comentat până acum prezența navelor rusești în apropierea obiectivelor economice românești din Marea Neagră., însă au explicat că nu sunt văzute ca un potențial pericol la adresa României.
Cu toate acestea, potrivit reglementărilor internaționale în vigoare, statutul de zonă economică exclusivă îi conferă României doar dreptul de a exploata resursele aflate în acea regiune. În același timp, asta înseamnă că orice navă din lume are dreptul de a naviga în acele ape oricând, fără să fie nevoie de vreo aprobare din partea României. Navele militare rusești au fost văzute mereu acolo de la izbucnirea războiului.