Rusia și-a testat sistemul național de alertă pentru populație
Miercuri, pe 2 octombrie, Rusia a efectuat un test inițial al sistemului său național de alertă pentru populație, activând sirenele, difuzoarele și transmițând mesaje la radio și televiziune în caz de atac aerian.
Testul a avut loc în contextul în care Ucraina continuă să lanseze atacuri cu drone asupra unor ținte de pe teritoriul rus și solicită aliaților să ridice restricțiile privind utilizarea rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune pentru lovituri în interiorul Rusiei.
„Testul de mare anvergură a sistemelor de alertă pentru populaţie la nivel regional şi municipal s-a desfăşurat în toate statele federale ale Rusiei”, iar în timpul acestei probe „au fost activate sirenele şi difuzoarele şi au fost transmise mesaje pe canalele de radio şi televiziune”, a transmis Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă într-un mesaj pe Telegram.
Instituția a cerut populației să își păstreze calmul la activarea sirenelor de raid aerian și să urmărească televiziunea sau radioul.
Ucraina vrea rachete cu rază lungă de acțiune. Putin a emis un avertisment către Occident
Ucraina continuă să facă apel la aliații săi occidentali pentru a include în ajutorul militar rachete cu rază lungă de acțiune, destinate atacării țintelor în adâncimea teritoriului rus. Totuși, deocamdată, nu a primit un răspuns favorabil la această solicitare, care este subliniată frecvent de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
În schimb, președintele rus Vladimir Putin consideră că aprobarea acestei cereri ar însemna o implicare directă a NATO în conflict, deoarece ar implica asistența Ucrainei în localizarea țintelor cu ajutorul sateliților americani sau europeni și direcționarea rachetelor către acestea.
În acest context, el a emis un avertisment nuclear către Occident prin actualizarea doctrinei nucleare a Rusiei, care ar permite represalii nucleare în cazul unor atacuri convenționale masive cu rachete sau drone asupra teritoriului rus sau al aliatului său, Belarus. Până în prezent, Ucraina recurge la atacuri cu drone împotriva unor obiective strategice rusești, cum ar fi rafinării, rezervoare de combustibil, depozite de muniții și aerodromuri militare, adoptând o tactică de război asimetric menită să perturbe logistica armatei ruse.
Recrutarea rămâne prioritatea autorităților ruse
Amintim că Ministerul rus al Apărării plănuiește să recruteze aproximativ 20.000 de soldați din rândul deținuților aflați în arest preventiv, conform unui raport publicat marți de portalul de investigații iStories. Această măsură intervine într-un context în care aproximativ 60.000 de bărbați se află în prezent în închisorile din Rusia, așteptând să fie judecați, conform unei surse din sectorul apărării.
Un grup de militari specializați în recrutare va alege acei învinuiți care sunt apți pentru a lupta pe front și care sunt dispuși să semneze contracte cu Ministerul Apărării pentru a se alătura conflictului din Ucraina. Mai multe puteți citi aici.