Este decizia momentului luată de către Moscova, care pune pe jar comunitatea internaţională!
Rusia joacă la intimidare cu Japonia! Încă o insulă din arhipelagul Kurile a fost militarizată
Se pregăteşte Vladimir Putin de un conflict militar cu o altă ţară?! Totul s-a întâmplat în insulele Kurile, aflate în continuare în mijlocul unei dispute teritoriale între Rusia şi Japonia.
Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat faptul că a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe insula Paramuşir, una dintre insulele din arhipelagul Kurile, poziţionat strategic între Japonia şi peninsula Kamceatka (Rusia).
Sistemele antirachetă Bastion, dotate cu rachete ce au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, au fost desfăşurate pe insula Paramuşir, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului rus al Apărării, citat de jurnaliştii agenţiei Reuters.
„Militarii din Flota Pacificului vor monitoriza nonstop zona adiacentă”, mai indică sursa citată.
Pe insula Paramuşir a fost instalată o tabără militară cu toate facilităţile necesare pentru a funcţiona pe tot parcursul anului, a adăugat Ministerul rus al Apărării.
„Anterior, o tabără militară autonomă a fost instalată pe insulă de către unitățile de asigurare tehnico-materială ale flotei, fiind create toate condițiile pentru serviciul trupelor pe tot parcursul anului, de cazare, recreere și hrană pentru personal”, se arată în comunicatul citat.
Reacţia Japoniei nu s-a lăsast prea mult aşteptată. Guvernul de la Tokyo confirmă că activitatea militară rusă s-a intensificat în Extremul Orient
Ruşii au instalat acolo şi echipamente pentru posturile tehnice de exploatare și întreținere a echipamentelor, au fost amenajate spații de depozitare pentru echipamente și resurse materiale, iar intrările în pozițiile de start au fost dotate în mod corespunzător.
Nu este pentru prima oară când Rusia ia o astfel de decizie în insulele Kurile. Anul trecut, Moscova a ordonat instalarea de sisteme Bastion şi pe insula Matua din zona centrală a Kurilelor.
Reamintim că disputa teritorială asupra acestui arhipelag, despre care Rusia spune că îi aparţine şi pe care Japonia îl numeşte „teritoriile sale nordice”, a împiedicat Tokyo şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-Al Doilea Război Mondial.
Iar din Japonia a venit imediat o reacţie după acest anunţ recent al Moscovei.
Hirokazu Matsuno, şeful secretariatului Guvernului de la Tokyo, a dat asigurări, în cadrul unei conferinţe de presă, că Executivul japonez va monitoriza îndeaproape activitatea militară rusă, notând că aceasta s-a intensificat în regiunile din Extremul Orient, în paralel cu invazia rusă din Ucraina.