Ucraina se confruntă cu o situație de-a dreptul dificilă. Decretul lui Vladimir Putin, care vizează introducerea legii marțiale în regiunile anexate ilegal Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, a intrat în vigoare în ziua de joi, 20 octombrie.
Lege marțială în Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Decretul lui Vladimir Putin a intrat în vigoare
Vladimir Putin a decretat lege marțială în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Ordinul a intrat în vigoare joi, 20 octombrie, iar liderul de la Kremlin a acordat puteri sporite şefilor anumitor regiuni din Rusia pentru ca aceştia să adopte măsuri de securitate care vizează populaţia şi infrastructurile critice.
Mai mult, Vladimir Putin a sporit, prin intermediul altui decret, măsurile de securitate în întreaga ţară, îndeosebi în cele şase regiuni de la frontiera cu Ucraina, în afara peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, scrie efe.com
Ucraina spune că este o crimă care trebuie condamnată la ONU
În acest context, liderii regiunilor ucrainene ocupate, aflate sub incidenţa legii marţiale, pot evacua locuitorii către alte zone, pot introduce un regim special de intrare şi ieşire din teritorii şi pot restrânge libertatea de mişcare a rezidenţilor.
„Regimul de la Kiev, după cum bine se ştie, refuză să recunoască voinţa şi alegerea oamenilor”, a declarat Putin într-o reuniune prin videoconferinţă a Consiliului Securităţii Rusiei, în încercarea de a justifica măsurile anunţate.
Secretarul Consiliului Apărării şi Securităţii Naţionale a Ucrainei, Oleksii Danilov, a denunţat faptul că legea marţială impusă în teritoriile ucrainene ocupate este „o crimă care trebuie condamnată la ONU, care a fost deja comisă de Rusia în Crimeea şi care a rămas nepedepsită”.
„Legea marţială a lui Putin este o pregătire pentru deportarea în masă a populaţiei ucrainene în regiuni defavorizate ale Rusiei pentru a schimba compoziţia etnică a teritoriului ocupat”, a explicat înaltul oficial ucrainean pe contul său de socializare.
Se fac schimbări în politica de migraţie a Rusiei
În altă ordine de idei, amintim că secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a declarat, miercuri, că politica de migraţie a Rusiei va fi schimbată înainte de sfârşitul anului din cauza riscurilor de securitate, relatează CNN.
„În lumina noilor provocări şi ameninţări la adresa securităţii naţionale a Rusiei, este nevoie de clarificarea sarcinilor prioritare ale autorităţilor statului în domeniul migraţiei. Agenţiile de aplicare a legii şi serviciile speciale au fost însărcinate să identifice membrii organizaţiilor internaţionale teroriste şi extremiste care folosesc canalele de migraţie pentru a comite acte teroriste şi alte crime.
Pe măsură ce se creează condiţii sigure în aceste regiuni, statul le va oferi asistenţă cuprinzătoare pentru a se întoarce în locurile lor de reşedinţă permanentă”, a declarat Nikolai Patruşev, potrivit CNN.