Are loc o restituire „istorică” a Bisericii Ortodoxe Ruse
Preafericitul Părinte Kirill a salutat „decizia istorică” a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a restitui Bisericii Ortodoxe Ruse Icoana Treimea. Ea a fost trimisă Bisericii Ortodoxe Ruse în acest weekend, în pofida protestelor oamenilor care o conservă şi care o consideră prea fragilă.
Icoana Treimea a fost plasată, sâmbătă seara, în Catedrala Cristos Salvatorul, reconstruită în anii ’90, după ce a fost dinamitată în timpul regimului comunist condus de Iosif Stalin.
„Președintele Rusiei a luat o decizie istorică, într-un moment critic, în care patria noastră înfruntă forţe inamice uriaşe. Asemenea evenimente nu au loc fără o intervenţie divină”, a declarat el în cadrul unei slujbe religioase, potrivit agenției de presă AFP.
Despre Icoana Treimea, una dintre cele mai importante icoane ale Rusiei
Icoana Treimea a fost realizată de către călugărul și pictorul rus Andrei Rubliov, fiind una dintre cele mai sfinte şi mai importante icoane din punct de vedere artistic ale Rusiei. Se crede că această icoană a fost pictată în onoarea Sfântului Serghie de la Radonej, la Serghiev Posad, lângă Moscova.
Această icoană reprezintă momentul biblic din Geneza 18 în care Sfânta Treime, luând forma a trei îngeri, l-a vizitat pe Avraam la Stejarul Mamvri pentru a-i da vestea bună că Sarra, femeia lui, va rămâne însărcinată, în ciuda faptului că avea o vârstă înaintată. Sfânta Treime S-a odihnit sub stejar, după care a pornit spre Sodoma şi Gomora.
Celebra icoană, aflată din 1575 în Catedrala Sfânta Treime de la Lavra Treimii a Sf. Serghie, a fost mutată de câteva ori în vremuri de restrişte. În 1929, a fost mutată de către bolşevici la Galeriile Tretiakov din Moscova. În 2022, icoana respectivă a fost mutată înapoi la mânăstirea din Serghiev Posad, Lavra Treimii a Sf. Serghie, inima ortodoxiei ruse şi parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru anumite sărbători religioase.
„Acest lucru este de interes pentru un mare număr de credincioşi din ţara noastră pentru că este vorba despre un obiect sacru pe care nu-l doreau ascuns în vreun muzeu”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în urmă cu câteva zile.