Vladimir Putin a dat ordinul. Liderul de la Moscova vrea să obțină fonduri suplimentare și știe foarte bine în ce direcție să meargă. Toate detaliile au fost făcute publice în cursul zilei de joi de către ministrul de Finanțe, Anton Siluanov.

Oficialul rus a anunțat noi eforturi la nivel național astfel încât deficitul bugetar să poată să fie redus, iar unele dintre ele vizează petrolul și gazele.

Mai exact, Anton Siluanov a anunțat un nou proiect de buget al Rusiei care are ca scop obţinerea unor fonduri suplimentare de la producătorii de petrol şi gaze. Această măsură vine într-un moment în care preţurile materiilor prime sunt ridicate, spune oficialul rus, citat de Reuters.

Rusia introduce noi taxe de export și majorează taxele pentru exportul de gaze și petrol

În ceea ce privește sumele, surse care au dorit să rămână sub protecția anonimatului au declarat pentru Kommersant, că Rusia ar lua deja în considerare majorarea taxelor în domeniul petrolului şi gazelor până la 3.000 miliarde de ruble (50 miliarde de dolari), în perioada 2023-2025.

De cealaltă parte însă, ministrul Siluanov a declarat în cadrul unei reuniuni de Guvern, care a fost televizată, că principalele propuneri pentru noul proiect de buget sunt majorarea taxei de export pentru exporturile de gaze prin conducte și a taxelor pentru gazele naturale lichefiate.

În același timp, ministrul de Finanțe a mai vorbit și despre introducerea unei taxe de export pentru îngrăşăminte şi cărbune.

Rusia se așteaptă la un deficit bugetar de 2% din PIB

În ceea ce privește estimările economice, până acum, Guvernul de la Moscova se aşteaptă la un deficit bugetar de 2% din PIB în 2023 şi 0,7% din PIB în 2025. Pe de altă parte, agenţia rusă de presă RIA a anunţat că ministrul Finanţe se aşteaptă ca deficitul bugetar din acest an să fie de 0,9% din PIB, sau 1.300 miliarde de ruble (22 miliarde de dolari).

Pe lângă majorările de taxe și introducerea de noi taxe, Siluanov a mai adăugat și că Guvernul de la Moscova intenţionează să se concentreze pe împrumuturile interne pentru a reduce deficitul bugetar.

Un document consultat de RIA arată că Ministerul de Finanțe din Rusia ar avea în plan să împrumute 1.700 miliarde de ruble, adică echivalentul 28,7 miliarde de dolari în anul 2023, dar și 1.900 miliarde de ruble în 2024 şi 2.000 miliarde de ruble în 2025.