Publicaţia Verstka notează că guvernatorii din Buriatia, Vologda, Tuva şi alte trei regiuni au primit o astfel de recomandare din partea autorităților de la Moscova.
Aceste necrologuri ar fi folosite pentru a calcula pierderile forţelor armate în Ucraina
Unul dintre argumentele autorităţilor din Rusia este că aceste necrologuri ar fi folosite de serviciul rusesc al BBC şi de portalul independent Mediazona pentru a calcula pierderile forţelor armate în Ucraina, conform EFE.
Amintim că Ministerul Apărării din Rusia nu a publicat date noi privind pierderile umane din septembrie 2022, atunci când ministrul Serghei Şoigu a recunoscut 5.937 de decese pe câmpul de luptă.
Potrivit estimărilor BBC şi Mediazona, cel puţin 25.218 soldaţi au murit în război până în momentul de față.
Informaţiile despre militarii morţi ar putea provoca tulburări
Publicaţia Verstka a declarat că îngrijorarea Moscovei este că informaţiile despre militarii morţi ar putea provoca tulburări în regiunile cu cel mai mare număr de morţi.
Potrivit publicației, cele mai multe pierderi sunt înregistrate în următoarele regiuni:
- Krasnodar – 959;
- Sverdlovsk – 955;
- Celiabinsk – 808.
În Hakasia, unde au fost înregistrați 144 morţi, potrivit numărătorii BBC şi Mediazona, ultimul necrolog a fost publicat la sfârşitul lunii aprilie.
Totodată, guvernatorul din regiunea Vologda, unde au fost înregistrați aproximativ 260 de decese, a comentat ultima dată despre decesele din regiunea sa în luna februarie.
Şeful regiunii Buriatia a încetat să mai publice necrologuri în decembrie 2022. Potrivit presei, este a cincea regiune din Rusia cu cei mai mulţi soldaţi ucişi în luptă şi este cunoscută ca fiind provincia în care mobilizarea parţială decretată în septembrie de preşedintele Vladimir Putin a fost aplicată cu duritate.
La Moscova, primarul Serghei Sobianin nu a comentat numărul moscoviţilor ucişi în Ucraina de la începutul războiului, care ar fi 193, potrivit BBC şi Mediazona.
La rândul său, guvernatorul din Sankt Petersburg nu a mai transmis condoleanţe pe canalele sale de Telegram de la sfârşitul lunii aprilie.
Kievul spune că țările din Uniunea Europeană vor antrena 30.000 de soldaţi ucraineni în acest an
În altă ordine de idei, autoritățile de la Kiev au informat într-un comunicat că misiunea de asistenţă militară a UE pentru Ucraina prevede instruirea a 30.000 de militari ai forţelor armate ucrainene.
„În 2023, în cadrul Misiunii de asistenţă militară a UE pentru Ucraina se prevede instruirea a 30.000 de militari ai forţelor armate ucrainene, între care soldaţi din forţele de apărare teritorială”, a transmis Ministerul Apărării din Ucraina într-un comunicat, conform AFP.