Ministerul Apărării din Marea Britanie a informat că Vladimir Putin a luat o decizie de ultim moment! Mai precis, președintele rus a fost negru de furie din cauza eșecurilor militare înregistrate în Ucraina și a decis să demită mai mulți comandanți de top.
Putin îi dă afară pe bandă rulantă. Este negru de furie
Mai precis, ministerul britanic al Apărării a publicat actualizarea zilnică a informațiilor, care joi se concentrează pe faptul că Rusia ar fi dat afară o serie de comandanți de rang înalt din armată pentru eșecurilor militare înregistrate în Ucraina.
Totodată, documentul acuză Kremlinul că a condus o operațiune militară și de securitate plină de „mușamalizări și țapi ispășitori”, o acuzație adeseori lansată Moscovei, și nu doar de către Marea Britanie, potrivit informațiilor transmise de BBC.
O listă a celor despre care se crede că au fost dați afară de Vladimir Putin îi include pe generalul-locotenent Serhiy Kisel, care a comandat Armata de tancuri de elită 1 a Gărzii, deoarece nu a reușit să captureze Harkovul și pe viceamiralul Igor Osipov, care a comandat Flota rusă din Marea Neagră, în urma scufundării crucișătorului Moskva în aprilie,
Totuși, ministerul Apărării din Marea Britanie a subliniat că nu este clar dacă șeful Statului Major General rus, Valeriy Gerasimov, este în funcție, și nici nu este clar dacă se mai bucură de încredere.
Europa a dat o nouă lovitură Rusiei și lui Vladimir Putin
În altă ordine de idei, Comisia Europeană este dispusă să investească până la două miliarde de euro în infrastructurile petroliere din ţările care vor avea probleme dacă vor renunţa la petrolul rusesc, precum Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.
„Dacă în majoritatea cazurilor, piaţa mondială permite o înlocuire rapidă şi eficientă, unele state membre sunt mai dependente de petrolul rusesc prin oleoducte” şi „sunt necesare investiţii specifice pentru a garanta securitatea petrolieră”, semnalează planul „REPower EU” al Comisiei Europene, destinat îndepărtării rapide a UE de hidrocarburile din Rusia.
Executivul comunitar prevede alocări bugetare atât pentru transportul de petrol cât şi “investiţii specifice în reconfigurarea şi îmbunătăţirea rafinării de produse derivate din petrol”, relatează agenţia EFE.
Asta pentru că petrolul rusesc este mai greu ca alte tipuri de petrol, precum cel saudit, şi sunt ţări, cum e cazul Ungariei, cu rafinării pregătite pentru acest timp de ţiţei şi care au nevoie de „modificări tehnologice”.
„Se estimează ca investiţiile totale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu petrol să se ridice la 1,5-2 miliarde de euro”, arată CE în documentele prezentate.