În condițiile războiului pe care îl duce în Ucraina, Rusia se pregătește să înăsprească legislația privind mobilizarea militară. Duma de Stat a aprobat o lege care prevede transmiterea în format electronic a ordinelor de mobilizare a rezerviştilor.
Rusia face tot posibilul pentru creșterea efectivelor militare în condițiile în care pierderile de pe frontul ucrainean sunt foarte mari. Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, a aprobat cu 395 de voturi o lege care prevede transmiterea în format electronic a ordinelor de mobilizare a rezerviştilor.
Un singur deputat s-a abţinut de la vot. Fiecare rezervist va primi ordinul de mobilizare în contul online dintr-un portal al statului rus.
Cetăţenii care nu vor răspunde ordinelor de convocare la unităţi vor fi vizaţi de o serie de restricţii. Permisele de conducere le vor fi suspendate, nu vor putea vinde proprietăţi şi nu vor putea părăsi Rusia.
Ordinele de chemare nu mai pot fi ignorate
Noile reglementări, care vor fi promulgate de preşedintele Vladimir Putin, au rolul de a face aproape imposibilă ignorarea ordinelor de mobilizare. Preşedinţia Rusiei a negat că noile proceduri vor facilita suplimentarea numărului de rezervişti convocaţi pentru a fi trimişi în Ucraina.
„Absolut deloc. Nu este vorba despre mobilizare, este vorba de înregistrarea militară. Nu va fi o nouă mobilizare”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Rusia a mobilizat până în octombrie 2022 aproximativ 300.000 de rezervişti pentru ofensiva din Ucraina.
Însă, oficiali din Occident cred că Moscova se confruntă cu lipsa militarilor antrenaţi.
„Rusia a admis că ar avea nevoie de încă 400.000 de militari. Nu este vorba doar despre conflictul din Ucraina, ci şi de crearea unor noi unităţi care să fie poziţionate la noua frontieră cu NATO, la frontiera Finlandei”, a declarat un oficial occidental, sub protecţia anonimatului.
Crește forța militară rusă la frontiera cu NATO
Rusia a anunţat suplimentarea capabilităţilor militare la frontiera cu Finlanda, ca reacţie la admiterea acestei ţări în Alianţa Nord-Atlantică.
General-locotenentul Andrei Demin, adjunctul comandantului-şef al Forţelor Aerospaţiale ale Federației Ruse, a anunțat că Rusia intenţionează să îşi consolideze forţele de apărare aeriană pentru a ține cont de noua experienţă dobândită pe câmpul de luptă din Ucraina şi pentru a contracara aderarea Finlandei la NATO.
„În aceste condiţii, forţele de apărare aeriană lucrează la aspecte ce ţin de protejarea frontierei de stat din nord-vestul ţării, în conformitate cu nivelul crescut al ameninţărilor”, a declarat oficialul rus în cadrul unui interviu acordat pentru „Krasnaia Zvezda” (un ziar lansat de Ministerul Apărării din Rusia).