Vladimir Putin tocmai a luat decizia! Rusia trimite o undă de șoc în lume. Se întâmplă chiar acum
Președintele rus Vladimir Putin a înaintat Camerei inferioare un proiect de lege care prevedere ieșirea Federației Ruse din Convenţia penală privind corupţia a Consiliului Europei şi retragerea din Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO).
„Pentru a denunța Convenția penală privind corupția, semnată în numele Federației Ruse în orașul Strasbourg la 27 ianuarie 1999”, arată Duma de Stat.
Prim-ministrul rus a semnat o rezoluție în acest sens la finalul lunii decembrie
La sfârșitul lunii decembrie, premierul Mihail Mișușin a semnat o rezoluție, potrivit căreia Cabinetul de Miniștri aprobă propunerea de denunțare a Convenției penale privind corupția și o prezintă președintelui rus.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că denunțarea convenției nu va submina lupta Rusiei împotriva corupției, inclusiv extrădarea reciprocă a suspecților și a celor acuzați de infracțiuni legate de aceasta.
„S-ar putea să existe anumite dificultăți aici, știți că acest lucru se datorează unei linii comune cu Consiliul Europei și așa mai departe.
Acest lucru (denunțarea convenției) nu subminează în niciun fel, să spunem, potențialul nostru legislativ, mă refer la potențialul intern al luptei împotriva corupției”, a declarat Peskov reporterilor.
Motivul pentru care s-a decis încetarea calității de membru cu drepturi depline a Federației Ruse
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, în cadrul unei rezoluții privind consecințele juridice și financiare ale încetării apartenenței Rusiei la Consiliul Europei, a decis încetarea calității de membru cu drepturi depline a Rusiei în cadrul Grupului de state împotriva corupției (GRECO), care, conform convenției, monitorizează implementarea acesteia de către părțile contractante, potrivit notei explicative a proiectului de lege.
Nota a mai adăugat că propunerea de denunțare a convenției a fost făcută din cauza inacceptabilității condițiilor menționate mai sus pentru Rusia, precum și pentru a preveni o atitudine discriminatorie față de Moscova în cadrul mecanismelor de evaluare GRECO, scrie Urdu Point.
Federația Rusă se va confrunta cu trei momente cruciale în 2023
La peste zece luni de la invazia Ucrainei, contrastul dintre amploarea șocurilor externe cu care se confruntă Rusia și inerția relativă din interiorul țării este izbitoare. În ciuda eșecurilor militare și a sancțiunilor, majoritatea rușilor și-au continuat viața ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în timp ce elitele au încercat să nu se gândească la ce poate aduce ziua de mâine. În schimb, și-au pus întreaga încredere în Putin.
Cu toate acestea, 2023 s-ar putea dovedi un an dramatic pentru Rusia și ar putea fi decisiv pentru rezistența conducerii sale la schimbare, cu trei întrebări interne, în special, promițând să modeleze dezvoltarea țării pentru deceniile următoare.
În primul rând, Putin va trebui să decidă dacă va candida pentru alegerile din 2024. Constituția Rusiei a fost modificată în 2020 pentru a-i permite să rămână președinte până în 2036. Alternativ, el ar putea numi un succesor, deși pentru a lăsa suficient timp pentru campanie, ar trebui să facă acest lucru până la sfârșitul lunii decembrie 2023.
O a doua problemă este schisma tot mai mare dintre cei din elite – unii sunt în favoarea escaladării războiului, în timp ce alții avertizează să nu facă acest lucru. Această divizare a apărut după retragerea Rusiei din regiunea Harkov și renunțarea la orașul cheie Herson și a fost alimentată de greva Ucrainei pe podul spre Crimeea, de referendumurile desfășurate cu privire la anexarea părților ocupate ale Ucrainei și de ambiguitatea ulterioară a autorităților cu privire la granițele oficiale are Rusiei, scrie Carnegie Endowment.