Vladimir Putin a dat ordinul! Președintele Federației Ruse a semnat un decret prin care a adoptat un nou concept de politică externă a țării. Astfel, au fost prezentate noile priorități ale Rusiei.
În cursul zilei de vineri, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care adoptă noul Concept de politică externă a Federaţiei Ruse.
Potrivit presei internaționale, acest nou Concept conține informațiile pe care liderul de la Kremlin deja le-a enumerat în discursul din data de 21 februarie.
Tot vineri, ministrul rus de Externe Serghei Șoigu a prezentat documentul de 42 de pagini și a precizat că Federația Rusă se confruntă cu așa numitele amenințări existențiale la adresa securității, dar și la adresa dezvoltării sale.
Acest document stabilește modul în care Federația Rusă vede lumea, în mod special în ceea ce privește relația pe care o are cu Occidentul, aceasta din urmă fiind una conflictuală.
Occidentul, principala amenințare a Federației Ruse
Noul document evidențiază Occidentul ca fiind principala amenințare la adresa Rusiei, iar ca răspuns la comportamentul ostil al acestuia, Rusia intenționează să își apere dreptul de a exista și de a se dezvolta liber, folosind toate mijloacele disponibile. De asemenea, documentul precizează că unul dintre obiectivele politicii externe a Rusiei este stabilirea unei ordini mondiale echitabile și stabile.
Pentru a realiza acest lucru, Federația Rusă își propune să acorde prioritate eforturilor de a pune capăt rămășițelor dominației SUA și a altor state inamice în afacerile globale și de a crea un mediu propice pentru ca orice țară să respingă ambițiile neocoloniale și hegemonice, în conformitate cu realitățile unei lumi multipolare.
În ceea ce privește utilizarea forței, Federația Rusă consideră că este legal să ia măsurile simetrice și asimetrice necesare pentru a contracara astfel de acțiuni neprietenoase și pentru a preveni repetarea lor.
În plus, un alt obiectiv al Rusiei este acela de a-și sprijini aliații și partenerii în urmărirea intereselor lor comune, asigurându-le securitatea și dezvoltarea durabilă, indiferent dacă aceștia obțin sau nu recunoaștere internațională sau calitatea de membru al organizațiilor internaționale.
„Majoritatea statelor europene duc o politică agresivă faţă de Rusia, care vizează ameninţarea securităţii şi suveranităţii Federaţiei Ruse, obţinerea de avantaje economice unilaterale, subminarea stabilităţii politice interne şi erodarea valorilor spirituale şi morale tradiţionale ale Rusiei, precum şi crearea de obstacole în calea cooperării Rusiei cu aliaţii şi partenerii”, se spune în document.
Noile priorități ale Rusiei
Federația Rusă a identificat diverse „priorități” pentru a-și atinge obiectivele. Aceste priorități includ reducerea și neutralizarea amenințărilor la adresa securității, integrității teritoriale, suveranității, valorilor spirituale și morale tradiționale și dezvoltării socio-economice a Rusiei, a aliaților și partenerilor săi din partea statelor europene neprietenoase, a NATO, a Uniunii Europene și a Consiliului Europei.
În plus, Federația Rusă urmărește să creeze un mediu care să încurajeze statele europene neprietenoase și alianțele acestora să întrerupă cursul lor antirusesc, inclusiv interferența în afacerile interne ale Rusiei. Obiectivul este de a stabili o politică pe termen lung de vecinătate și cooperare reciproc avantajoasă cu Rusia, care să conducă la un nou model de coexistență cu statele europene care să asigure o dezvoltare sigură, suverană și progresivă a Rusiei, a aliaților și partenerilor săi și o pace durabilă în partea europeană a Eurasiei.
De asemenea, Federația Rusă ia în considerare potențialul formatelor multilaterale, inclusiv al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, pentru a-și atinge obiectivele.
„Factorul principal, care complică normalizarea relaţiilor dintre Rusia şi statele din Europa, este politica strategică a SUA şi a aliaţilor săi individuali de a trasa şi aprofunda liniile de demarcaţie în regiunea europeană, cu scopul de a slăbi şi submina competitivitatea economiilor rusă şi europeană, de a limita suveranitatea statelor europene şi de a asigura dominaţia globală a SUA.
Direcţia Rusiei faţă de SUA are un caracter combinat, ţinând cont de rolul acestui stat ca unul dintre cele mai influente centre suverane de dezvoltare globală şi, în acelaşi timp, principalul instigator, organizator şi executant al politicii agresive antiruseşti a Occidentului colectiv, sursă de riscuri majore pentru securitatea Federaţiei Ruse, pentru pacea internaţională şi pentru dezvoltarea echilibrată, echitabilă şi progresivă a omenirii.
Perspectivele formării unui astfel de model de relaţii ruso-americane depind de măsura în care SUA sunt gata să renunţe la politica de dominaţie prin forţă şi să îşi revizuiască cursul antirusesc în favoarea interacţiunii cu Rusia pe baza principiilor egalităţii suverane, a beneficiilor reciproce şi a respectului pentru interesele fiecăruia.
Federaţia Rusă intenţionează să construiască relaţii cu alte state anglo-saxone în funcţie de măsura în care acestea sunt dispuse să renunţe la cursul lor neprietenos faţă de Rusia şi să respecte interesele sale legitime”, se mai arată în document.
Contextele în care Rusia va recurge la forță
Federația Rusă consideră că forțele sale armate pot fi utilizate în conformitate cu principiile și normele universal recunoscute ale dreptului internațional, precum și cu tratatele și legislația internațională a Federației Ruse.
Articolul 51 din Carta ONU este considerat de Rusia drept un temei juridic legitim și nerevizuibil pentru utilizarea forței în legitimă apărare.
Utilizarea de către Federația Rusă a forțelor sale armate poate fi axată pe sarcini precum respingerea și prevenirea unui atac armat împotriva Rusiei și/sau a aliaților săi, soluționarea crizelor, restabilirea păcii în conformitate cu o decizie a Consiliului de Securitate al ONU sau a altor structuri de securitate colectivă cu implicarea Rusiei în jurisdicția lor, protejarea cetățenilor săi în străinătate și combaterea terorismului internațional și a pirateriei.
În cazul în care statele străine sau organizațiile acestora se angajează în acțiuni neprietenoase care pun în pericol suveranitatea și integritatea teritorială a Federației Ruse, inclusiv prin impunerea de măsuri restrictive (sancțiuni) de natură politică sau economică, sau prin utilizarea tehnologiilor moderne de informare și comunicare, Federația Rusă consideră că este legitim să ia măsurile simetrice și asimetrice necesare pentru a suprima astfel de acțiuni neprietenoase și pentru a preveni repetarea lor.