Flota rusă a Mării Negre cu baza în peninsula Crimeea are un nou comandant, a anunțat miercuri agenția de presă RIA, citând surse, după ce bazele militare rusești din peninsulă au fost zguduite de explozii în ultimele nouă zile.
Dacă se confirmă, înlăturarea comandantului anterior, Igor Osipov de către Vladimir Putin, ar marca cea mai importantă demitere a unui oficial militar în cele aproape șase luni de la invazia Rusiei în Ucraina, în care rușii a suferit pierderi grele în oameni și echipamente.
Agenția de stat RIA, potrivit surselor, a transmis că noul șef, Viktor Sokolov, a fost prezentat membrilor consiliului militar al flotei în portul Sevastopol. Una dintre surse a declarat că este „normal” ca numirea să nu fie anunțată public în condițiile în care Rusia desfășoară ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.
Flota Mării Negre a Rusiei, umilită în război
Flota Mării Negre, care are o istorie venerată în Rusia, a suferit mai multe umilințe publice și extrem de costisitoare în cursul războiului pe care președintele Vladimir Putin l-a lansat la 24 februarie, transmite Reuters.
În aprilie, Ucraina a lovit nava sa amiral de război, Moskva, cu rachete Neptun, provocând incendierea și scufundarea acesteia.
Săptămâna trecută, baza sa aeriană Saki din sud-vestul Crimeei, în apropiere de cartierul general al flotei de la Sevastopol, a fost devastată de o serie de explozii care au distrus opt avioane de război, potrivit imaginilor din satelit.
Apoi, în cursul zilei de marți, explozii puternice au zguduit un depozit de muniții la o bază militară din nordul peninsulei. Rusia a numit acest atac un act de sabotaj, iar Ucraina a lăsat să se înțeleagă că este responsabilă.
Lovituri puternice asupra încrederii Moscovei
Miercuri, serviciul de securitate FSB al Rusiei a declarat că a reținut șase membri a ceea ce a numit o celulă teroristă islamistă în Crimeea, deși nu a precizat dacă aceștia sunt suspectați de implicare în explozii.
Flota rusă a Mării Negre este mult mai mare decât marina ucraineană și este o sursă de mândrie națională, fiind înființată de împărăteasa Ecaterina cea Mare în anul 1783.
Faptul că Ucraina a fost aparent capabilă să organizeze atacuri distructive asupra a ceea ce Moscova a considerat a fi o fortăreață sigură în spatele liniei frontului a servit drept o lovitură de moral din partea Kievului.