Vladimir Putin a semnat un decret care facilitează şederea refugiaţilor ucraineni în Rusia
Vladimir Putin a semnat, sâmbătă, un decret prezidențial ce simplifică şederea şi dreptul de muncă a refugiaților de război din Ucraina care s-au stabilit în Rusia.
Pe scurt, toți deţinătorii unui paşaport ucrainean şi toți locuitorii regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk (situate în estul Ucrainei) vor putea rămâne în Rusia „pe timp nelimitat” deoarece au, de acum încolo, „dreptul de a desfăşura o activitate profesională în Rusia fără permis de muncă”, scrie în decretul prezidențial, vizualizat de către agenția de presă AFP.
Potrivit sursei citate, pentru a putea profita de aceste beneficii, cetățenii ucraineni vor trebui să se supună unei prelevări de amprente digitale, fotografierii pentru identificare şi unui examen medical pentru o eventuală depistare de droguri şi de maladii infecţioase.
Decretul precizează, totodată, că este interzisă expulzarea cetăţenilor ucraineni din Rusia, cu excepția persoanelor eliberate din închisoare sau a persoanelor considerate periculoase pentru securitatea poporului rus.
Precizăm că, până acum, refugiații de război din Ucraina nu puteau locui oficial în Rusia decât 90 de zile, iar dacă doreau să aibă o şedere îndelungată ei trebuiau să obţină un permis de muncă sau o autorizaţie specială.
De asemenea, într-un decret separat, Vladimir Putin a ordonat livrarea unor ajutoare sociale persoanelor vulnerabile (pensionari, persoane cu dizabilităţi şi femei însărcinate) care au trebuit să părăsească Ucraina şi teritoriile separatiste pro-ruse din țara vecină.
Potrivit Guvernului de la Moscova, 3,6 milioane de persoane, dintre care 587.000 de copii, ar fi ajuns din Ucraina în Rusia după declanşarea războiului. Autorităţile din Rusia încurajează aceste deplasări, de aceea au deschis centre de cazare în toată ţara.
ONU, însă, susține că doar 2 milioane de refugiaţi ucraineni s-ar putea afla în Rusia, însă nu are cifrele exacte deoarece armata rusă blochează posibilitatea intrării în zonele controlate de autorităţile ucrainene. La rândul său, vicepremierul din Ucraina, desemnat pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar de armata rusă, a precizat recent că 1,2 milioane de cetățeni ucraineni au fost deportaţi forţat în Rusia de la începutul războiului, relatează agenția de presă Unian.
„Mamele eroine” din Rusia vor primi câte un milion de ruble
Menționăm că aceasta nu este singura măsură luată de către Vladimir Putin pentru a-și ajuta cetățenii. Recent, Guvernul de la Moscova a decis să ofere câte un milion de ruble (aproximativ 16.700 euro) fiecărei femei care are titlul de „Mamă Eroină”.
De asemenea, stimulentele pentru părinții care au fost decorați cu „Ordinul Gloriei Parentale” vor crește de la 100.000 de ruble (aproximativ 1.700 euro) la 500.000 de ruble (aproximativ 8.300 euro), iar părinții care au primit Medalia Ordinului Gloriei Parentale vor primi o recompensă unică de 200.000 ruble (aproximativ 3.300 euro).
Numai femeile care au născut și crescut de la zece copiii în sus pot primi titlul de „mamă eroină” în Rusia. Ordinul Gloriei Parentale se acordă părinților care cresc șapte sau mai mulți copii, iar Medalia Ordinului Gloriei Parentale se acordă numai părinților care au crescut de la patru copiii în sus, relatează agenția rusă de presă Interfax.
La începutul acestei luni, Vladimir Putin a semnat un decret prezidențial care instituie titlul onorific de „Mamă Eroină” în Rusia, preluând astfel tacticile predecesorului său sovietic, Iosif Stalin, care încerca să crească natalitatea țării cu ajutorul acestei medalii. Ultima atribuire a titlului de „Mama Eroină” în Uniunea Sovietică a avut loc în noiembrie 1991, cu puţin timp înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice.