Vladimir Putin încearcă să reducă impactul războiului din Ucraina și a luat o serie de decizii care vor intra în vigoare la 1 iunie și la 1 iulie.
Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri că majorează pensiile și salariul minim din Rusia. Experții susțin că este o încercare a liderului de la Kremlin de a minimaliza impactul războiului din Ucraina asupra economiei rusești, potrivit Reuters.
Pensiile și salariul minim, majorate cu 10%
Președintele Vladimir Putin a ordonat miercuri majorarea cu 10% a pensiilor și a salariului minim pentru a-i proteja pe ruși de inflație, dar a negat că problemele economice ale țării sunt legate de războiul din Ucraina.
Cu o inflație anuală de aproape 18%, liderul de la Kremlin a recunoscut că 2022 va fi un an „dificil” pentru economie.
„Când spun ‘dificil’, nu înseamnă că toate aceste dificultăți au legătură cu operațiunea militară specială”, a declarat Putin la o reuniune a Consiliului de Stat de la Moscova.
Majorarea pensiilor va intra în vigoare la 1 iunie, în timp ce majorarea salariului minim se va aplica de la 1 iulie. Analiștii au declarat că aceste măsuri nu vor împiedica o scădere bruscă a veniturilor reale.
Chiar și cu o creștere de 10% a salariului minim și a pensiilor, specialiștii se așteaptă ca veniturile reale ale rușilor să scadă cu 7,5%, iar salariile reale să scadă cu aproape 6% în acest an. Ei mai estimează ca sărăcia va crește la 12,6% în acest an, de la 11% în 2021.
Salariul minim din Rusia este în prezent de 13.890 de ruble (250 de dolari) pe lună, în timp ce pensia medie se ridică la 18.521 de ruble pe lună.
Rusia s-a pregătit pentru criza alimentară
Pe de altă parte, Kremlinul a afirmat că Rusia s-a pregătit încă de la sfârşitul lui 2021 pentru criza alimentară care a afectat lumea odată cu declanşarea războiului din Ucraina.
Consilierul Kremlinului Maksim Oreşkin a dezvăluit în cadrul unui forum pentru tineri de la Moscova că „principala cauză a foametei din lume care va avea loc în acest an este reprezentată de măsurile economice necugetate ale SUA, ale Uniunii Europene”, referire la sancţiunile adoptate împotriva Rusiei care îi subminează capacităţile de export de fertilizatori şi cereale.
El a subliniat, potrivit agenţiilor ruse de presă, că preşedintele Vladimir Putin a pregătit ţara pentru consecinţele unei crime alimentare mondiale încă de la sfârşitul lui 2021, respectiv înainte de ofensiva împotriva Ucrainei din februarie 2022 pe care Moscova dezminţea cu fermitate că ar pregăti-o în perioada respectivă, când teama de un conflict provocase deja creşterea preţurilor alimentare mondiale.