Rusia trimite un număr mare de militari la Severodoneţk din alte zone de luptă pentru a încerca să obţină controlul deplin asupra oraşului estic de pe linia frontului, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Lugansk, relatează Reuters.

Rusia aruncă în luptă trupele de rezervă

Armata Rusiei încearcă de săptămâni să cucerească Severodoneţk, oraş industrial din regiunea Lugansk, important pentru a putea controla întregul bazin minier Donbas. În ultima perioadă orașul cheie este martorul unor lupte violente între ruşi şi ucraineni.

„Astăzi, mâine sau poimâine vor arunca în luptă toate trupele de rezervă pe care le au … Pentru că deja sunt atât de mulţi, au ajuns la o masă critică”, a declarat la televiziunea naţională guvernatorul regiunii Lugansk Serhii Gaidai.

El a mai spus că forţele ruse controlează mare parte, dar nu întreg oraşul Severodoneţk. Mai devreme, el a anunţat pe Telegram că se dau lupte feroce în apropiere de Severodoneţk.

„În satele vecine, luptele sunt foarte dificile – la Toşkivska, Zolot. Ei încearcă să avanseze, dar eşuează”, a declarat el.

„Apărătorii noştri se luptă cu ruşii în toate direcţiile. Recent, ei au doborât un avion şi au făcut prizonieri”, a spus Gaidai.

Statele Unite și Europa, nou ajutor pentru Ucraina

În același timp, Statele Unite și aliații săi fac pregătiri pentru un conflict prelungit în Ucraina. Administrația Biden încearcă să împiedice o victorie a Rusiei prin creșterea ajutorului militar acordat Kievului, în timp ce se străduiește să atenueze efectele destabilizatoare ale războiului asupra foametei și economiei mondiale.

Anunțul președintelui Biden din această săptămână privind acordarea unui ajutor suplimentar de 1 miliard de dolari pentru securitatea Ucrainei, cea mai mare tranșă de asistență americană de până acum, a oferit cea mai recentă dovadă a determinării Washingtonului de a se asigura că Ucraina poate supraviețui unei bătălii dureroase pentru regiunea estică Donbas.

De asemenea, țările europene, inclusiv Germania și Slovacia, și-au dezvăluit propriile transporturi de arme avansate, inclusiv elicoptere și sisteme de rachete cu lansare multiplă.

Decizia de a furniza Ucrainei arme din ce în ce mai sofisticate, cum ar fi rachete anti-navă și artilerie mobilă cu rază lungă de acțiune – capabile să distrugă ținte militare semnificative sau să lovească adânc în teritoriul Rusiei – reflectă o dorință tot mai mare în capitalele occidentale de a risca o escaladare neintenționată cu Rusia, transmite Washington Post.