Putin a dat ordin! Recrutarea rămâne o prioritate pentru Rusia

Putin a dat ordin în Rusia. Ministerul rus al Apărării are în vedere recrutarea a aproximativ 20.000 de soldați din rândul deținuților aflați în arest preventiv, conform unui raport publicat marți de portalul de investigații rusesc iStories. Această acțiune are loc în contextul în care aproximativ 60.000 de bărbați se află în prezent în închisorile din Rusia, așteptând procesul, potrivit unei surse din sectorul apărării.

Un grup de militari specializați în recrutare va selecta acei învinuiți care sunt apți să lupte pe front și care sunt dispuși să semneze contracte cu Ministerul Apărării pentru a participa la conflictul din Ucraina. De asemenea, sursele citate de portal afirmă că două avocate au confirmat că autoritățile din centrele de arest preventiv au primit autorizarea de a permite acestor persoane să fie trimise pe front, fiecare dintre cele 210 centre având capacitatea de a oferi în jur de o sută de combatanți.

Semn de epuizare pentru recrutarea deținuților

Această decizie sugerează o epuizare a recrutărilor din rândul celor condamnați, având în vedere că zeci de mii de deținuți au acceptat anterior să lupte în Ucraina, beneficiind de o grațiere oferită de președintele Vladimir Putin. Inițiativa de a recruta din închisori a fost inițiată de gruparea paramilitară Wagner, care a jucat un rol crucial pe front până la rebeliunea eșuată din iunie anul trecut.

Modelul de recrutare a deținuților a fost adoptat și de Ucraina, unde președintele Volodimir Zelenski a semnat o lege în mai, permițând eliberarea condiționată a deținuților dispuși să lupte.

Putin este reticent să declare o nouă mobilizare

Președintele rus a ordonat, în septembrie 2022, mobilizarea a aproximativ 300.000 de rezerviști, dar acum ezită să declare o nouă mobilizare, deoarece aceasta a dus la exodul a sute de mii de ruși care au părăsit țara din teama de a fi trimiși pe front. Putin a promis că nu va mai emite ordine de mobilizare, susținând că numărul voluntarilor care doresc să se alăture armatei este suficient. Cu toate acestea, în prima jumătate a acestui an, numărul celor dispuși să semneze contracte cu armata rusă a scăzut considerabil, deși s-a înregistrat o ușoară creștere după atacurile Ucrainei în august asupra provinciei Kursk.

Conflictul declanșat de invazia Rusiei în Ucraina se caracterizează prin pierderi umane semnificative, greu de compensat, pentru ambele părți. În timp ce Rusia continuă să se bazeze pe recrutarea voluntarilor, Ucraina a implementat măsuri stricte de mobilizare, ceea ce a dus la numeroase încercări de fugă din țară.

Nici Kievul, nici Moscova nu oferă date despre numărul victimelor în acest război. Conform unei estimări confidențiale ucrainene citate de Wall Street Journal, în prima parte a anului s-ar fi înregistrat aproximativ 80.000 de morți și 400.000 de răniți în rândul armatei ucrainene. În ceea ce privește Rusia, o evaluare a presei de opoziție indică cel puțin 120.000 de morți, iar estimările serviciilor secrete occidentale variază, unele ajungând la 200.000 de morți și 400.000 de răniți.