Vladimir Putin intensifică colaborarea cu China pentru dezvoltarea inteligenței artificiale
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului de la Moscova și gigantului bancar Sberbank să colaboreze cu China în domeniul inteligenței artificiale, conform unui comunicat publicat pe site-ul Kremlinului pe 30 decembrie. El a cerut ca această cooperare să se axeze pe cercetare și dezvoltare tehnologică, iar progresele să fie raportate până în aprilie.
Putin vrea ca guvernul de la Moscova și gigantul bancar rusesc Sberbank să „asigure continuarea cooperării cu Republica Populară Chineză în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea tehnologică în domeniul inteligenței artificiale”, precizează anunțul Kremlinului.
Decizia vine în contextul creării unei rețele BRICS pentru inteligența artificială, anunțată de Putin cu trei săptămâni înainte. Prim-ministrul Mihail Mișustin și directorul general al Sberbank, German Gref, au fost desemnați să conducă aceste eforturi.
Provocările tehnologice ale Rusiei în contextul sancțiunilor
Mișcarea face parte din strategia Rusiei de a dezvolta sisteme tehnologice paralele, după sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei în Ucraina. Restricțiile au limitat accesul Rusiei la tehnologii esențiale, inclusiv cipuri semiconductoare, echipamente pentru aviație și produse medicale.
În septembrie 2022, un fost oficial rus din domeniul finanțelor declara pentru Reuters că Rusia va trebui să utilizeze tehnologie de mâna a doua timp de ani de zile și să cheltuiască „resurse uriașe” pentru a recrea ceea ce există deja.
German Gref a evidențiat în aprilie 2023 că plăcile grafice pentru inteligență artificială și supercomputerele sunt printre cele mai greu de înlocuit. În același timp, Statele Unite au continuat să restricționeze vânzările de cipuri avansate către Rusia, iar în 2024, aceste restricții au fost extinse și asupra exporturilor realizate de terți.
Ambițiile Rusiei în domeniul inteligenței artificiale
Alexander Vedyakhin, primul director general adjunct al Sberbank, a declarat recent că Rusia este cu șase până la nouă luni în urma SUA și Chinei în domeniul inteligenței artificiale. Cu toate acestea, Rusia intenționează să se concentreze pe dezvoltarea modelelor lingvistice de mari dimensiuni, în locul construirii unor centre de date masive, considerând această direcție mai realistă.
Prin intensificarea colaborării cu China, Kremlinul urmărește nu doar să recupereze decalajele tehnologice, ci și să consolideze alianțele strategice pentru a reduce dependența de Vest și pentru a susține reziliența economică în fața sancțiunilor.