Potrivit cotidianului Le Monde, deţinătorii de paşapoarte ucrainene urmează să primească un paşaport rusesc până la 1 iulie 2024, iar cei care vor refuza paşaportul vor fi consideraţi străini şi pot fi expulzaţi.
În decret, sunt enumerate mijloacele prin care cetăţenii din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijie obţin cetăţenia rusă.
Până în prezent, era posibilă deținerea pașaportului ucrainean atât de locuitorii din peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, cât şi de cei din regiunile ucrainene aflate sub controlul armatei ruse – Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, anexate în septembrie 2022.
Distribuirea pașapoartelor rusești a început de anul trecut
Distribuirea pașapoartelor rusești în regiunile din Ucraina aflate sub control rusesc a început cu mult timp înainte de vara lui 2024, chiar cu ani înainte. Un exemplu sunt regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, unde aproape un milion de oameni au primit cetăţenia rusă începând din 2014.
Începând din vara anului trecut, în Zaporojie şi Herson s-au livrat 130.000, respectiv 96.000 de paşapoarte ruseşti.
Un alt articol al ”ukazului” semnat de Vladimir Putin prevede că ruşilor care au o a doua naţionalitate sau un titlu străin de sejur să li se ”limiteze” drepturile, fără alte precizări.
De asemenea, potrivit unui alt articol, locuitorii ”noilor teritorii” pot să fie ”deportaţi”, ”în cazul în care constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale, dacă susţin o schimbare violentă a ordfinii constituţionale, finanţează o activitate extremistă sau teroristă sau participă la manifestaţii interzise”.
Liderul de la Kremlin a mai semnat o lege care prevede că cetăţenii sunt egali în faţa legii, ”indiferent de modul în care au dobândit cetăţenia rusă”, ceea ce contrazice Constituția Rusiei.
Rusia caută să scape de ”trădători”
Documentul nu reprezintă însă o garanție că cei care au dobândit cetățenia rusă au aceleași drepturi ce cei născuți ruși.
Rușii care au dobândit cetățenia o pot pierde foarte ușor dacă încalcă diverse prevederi ale Codului Penal, prevede ”Legea cetăţeniei”, adoptată la 18 aprilie.
Astfel, Kremlinul urmărește să îi constrângă pe cei pe care îi consideră ”trădători”.
Vladimir Putin a mai semnat vineri un decret, prin care creşte pedepsele cu închisoarea ale faptelor de ”înaltă trădare”. Acum, aceste fapte se pot pedepsi cu închisoarea pe viață.
Persoanele găsite vinovate de sabotaj vor putea să fie condamnate la 20 de ani de închisoare, cu cinci ani mai mult decât în prezent.