Vladimir Putin a luat o decizie radicală, imediat după ce au fost create două coridoare, unul dintre ele prin România. Trupele liderului de la Kremlin au început bombardarea. Despre ce este vorba?
Vladimir Putin a dat ordinul după ce s-a creat coridor prin România! Au început bombardarea
Ucraina a stabilit două rute prin Polonia și România pentru a exporta cereale și a evita o criză alimentară globală, deși blocajele au încetinit lanțul de aprovizionare, a declarat duminică ministrul adjunct de externe al Kievului.
Totuși, armata lui Vladimir Putin a distrus infrastructura industrială, inclusiv portul Nikolaev, cel folosit pentru exportul cerealelor.
”În acest loc din Nikolaev s-ar putea repeta drama oraşului Herson. Mă aflu într-o suburbie a oraşului. În apropiere este un aerodrom, iar în jurul meu sunt foarte multe echipamente militare ruseşti distruse, dar sunt şi obuze care nu au explodat. Au fost o armată de soldaţi, dar, cu toate astea, trupele ucrainene a reușit să le transforme tehnica militară în fier vechi”, spune corespondentul ucrainean al publicației online 1+1, Andrii Tsaplienko.
Depozitele de alimente, țintele principale ale rușilor
Acesta a mai precizat că țintele principale ale rușilor sunt depozitele de cereale și de alimente, subliniind că un port privat din oraș a fost bombardat recent.
”Ocupanții ruși distrug în mod deliberat depozitele de alimente și de cereale. De la începutul războiului, a fost distrusă până la 20% din infrastructura industrială”, a mai spus acesta.
Ucraina, cel de-al patrulea mare exportator de cereale din lume
Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume și spune că există aproximativ 30 de milioane de tone de cereale depozitate pe teritoriul ucrainean, pe care încearcă să le exporte pe cale rutieră, fluvială și feroviară.
Dmytro Senik a declarat că securitatea alimentară globală este în pericol deoarece invazia Rusiei în Ucraina a oprit exporturile de cereale din Marea Neagră ale Kievului, provocând o penurie generalizată și o creștere a prețurilor.
Ucraina se află în discuții cu statele baltice pentru a adăuga un al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a declarat Senik.
El nu a oferit detalii cu privire la cantitatea de cereale care a fost deja transportată sau care va fi transportată pe aceste rute.
„Aceste rute nu sunt perfecte, deoarece creează anumite blocaje, dar între timp facem tot posibilul să dezvoltăm aceste rute”, a declarat el pentru Reuters în marja unui summit asiatic de securitate din Singapore.
Sistemul feroviar ucrainean funcționează pe un ecartament diferit
Sistemul feroviar ucrainean funcționează pe un ecartament diferit de cel al vecinilor europeni, cum ar fi Polonia, astfel încât cerealele trebuie să fie transferate în trenuri diferite la graniță, unde nu există multe instalații de transfer sau de depozitare.
Redirecționarea cerealelor către România implică transportul pe calea ferată către porturile de pe Dunăre și încărcarea încărcăturilor pe barje pentru a fi transportate în portul Constanța, un proces complex și costisitor.
Moscova contestă acuzațiile
Moscova, care califică războiul drept o operațiune militară specială și neagă că a lovit ținte civile și agricole, dă vina pe sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și pe minele maritime puse de Ucraina pentru scăderea exporturilor de alimente și creșterea prețurilor la nivel mondial. De asemenea, este un exportator major de cereale.