Tratatul fusese semnat la începutul anilor ’90 pentru a preveni ca alianțele militare din timpul Războiului Rece (NATO și Pactul de la Varșovia) să acumuleze forțe convenționale suficiente pentru a lansa o ofensivă.
Proiectul de lege care denunță participarea Rusiei la acest tratat a fost trimis președintelui Vladimir Putin pentru promulgare.
Rusia se retrage din Tratatul CFE
Serghei Riabkov, viceministrul rus de Externe, desemnat de către Putin responsabil cu procesul retragerii Rusiei din tratatul CFE, a declarat în fața Dumei de Stat că „va fi nevoie de circa şase luni pentru ieşirea completă a Rusiei din acest tratat”, care „în condiţiile actuale a devenit total un vestigiu al trecutului”.
„Vom transmite în mod public ţărilor NATO şi comunităţii internaţionale că tocmai Occidentul, prin acţiunile sale distructive, a făcut în aşa fel încât rămânerea noastră în tratat să fie pentru noi imposibilă”, a adăugat acesta.
Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE) a fost semnat în 1990 şi actualizat în 1999. A fost considerat piatra unghiulară a arhitecturii de securitate în Europa, deoarece elimina avantajul cantitativ și numeric deținut de Uniunea Sovietică în ceea ce privește armele convenționale. Tratatul CFE stabileşte pentru fiecare ţară în parte plafoane cu numărul de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie grea, avioane de luptă şi elicoptere de atac pe care ţările NATO şi cele ale Pactului de la Varşovia, care formal încă exista la momentul semnării tratatului, le pot desfăşura între Atlantic şi Munţii Ural.
Rusia suspendase deja aplicarea acestui tratat în 2007
În anul 2007, Rusia a suspendat aplicarea acestui tratat, după mai multe dezacorduri cu NATO, învocând planurile SUA de a a desfăşura elemente ale scutului antirachetă în Polonia şi România, acţiune considerată de către Moscova o ameninţare directă la adresa securităţii sale.
Rusia, care deja anunţase în 2007 un moratoriu pentru punerea în aplicare a termenilor acordului, şi-a suspendat la 11 martie 2015, la un an de la anexarea ilegală a Crimeei, participarea la reuniunile Grupului consultativ comun privind Tratatul CFE. Din punct de vedere juridic, însă, ea a continuat să fie parte a Tratatului, iar interesele Rusiei în cadrul Grupului consultativ comun au fost reprezentate de Belarus.