Este o mișcare de ultim moment la Moscova. Vladimir Putin a semnat vineri, 3 martie, un decret care permite statului să suspende directorii şi acţionarii oricărei companii care nu respectă contractele de apărare ale statului în condiţii de lege marţială.
Decretul semnat vineri vineri de Vladimir Putin ar permite Ministerului Industriei să numească un nou administrator extern care să preia conducerea acestor companii, conform reuters.com
Vladimir Putin a decretat legea marţială în cele patru regiuni anexate ilegal din Ucraina
Amintim că Vladimir Putin a decretat în octombrie legea marţială în cele patru regiuni anexate ilegal din Ucraina, asupra cărora Moscova are doar parţial controlul.
La un an de la începerea războiului cu Ucraina, el nu a extins legea marţială în întreaga Rusie, dar a plasat efectiv economia pe picior de război, cu fabrici de armament care lucrează non-stop, în trei schimburi, pentru a satisface nevoile armatei.
Noul decret se va aplica companiilor care îşi încalcă obligaţiile ce decurg dintr-un contract cu statul
Potrivit sursei menționate, noul decret se va aplica companiilor care „îşi încalcă obligaţiile ce decurg dintr-un contract cu statul, inclusiv dacă nu iau măsuri pentru a garanta livrările de producţie”.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a fost întrebat anterior dacă ar putea fi introdusă legea marţială în anumite regiuni ale Rusiei. Astfel, Dmitri Peskov a declarat că aceasta este prerogativa preşedintelui, fără a menționa dacă Vladimir Putin plănuieşte o astfel de măsură.
Preşedintele rus a convocat Consiliul Securităţii Rusiei
Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a convocat Consiliului Securităţii Rusiei într-o reuniune extraordinară, joi, în urma informaţiilor primite de la Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) despre lupte duse cu unităţi ucrainene pe teritoriul rusesc.
O călătorie a președintelui în Caucaz a fost anulată în acest context, conform media ruse. Nu se ştie exact tema reuniunii Consiliului Securităţii, dar au existat multe informații că Rusia ar putea declara oficial război Ucrainei şi ar putea ordona o nouă mobilizare a sute de mii de soldaţi.
Întrebat de jurnalişti dacă reuniunea oficialilor din domeniul apărării ar putea ajusta ceea ce Moscova continuă să numească drept „operaţiune militară specială”, Dmitri Peskov a declarat: „Nu ştiu, nu pot spune”.
Un alt rezultat al reuniunii Consiliului Securităţii Rusiei ar putea fi înăsprirea restricţiilor în domeniul drepturilor civile şi paşi spre război şi economia planificată. Tot pe 2 martie, șeful statului rus a acuzat Ucraina de terorism după ce i-au fost raportat că s-ar duce lupte în regiunea Briansk (sud-vestul Rusiei), care se învecinează cu Ucraina.