Vladimir Putin a dat ordinul chiar acum! Decizia a intrat deja în vigoare

Mai precis, compania care gestionează reţeaua de transport de gaze din Franţa, GRTgaz, a informat vineri, 17 iunie, că nu mai primeşte gaze ruseşti prin conductă începând din data de 15 iunie.

Trebuie menționat că GRTgaz nu mai primește gaze rusești în contextul întreruperii fluxului fizic între Franţa şi Germania, potrivit informațiilor transmise de afp.com

Franţa mizează pe Rusia pentru aproximativ 17% din necesarul său de gaze naturale,

Trebuie menționat că Franţa mizează pe Rusia pentru aproximativ 17% din necesarul său de gaze naturale, care poate ajunge prin gazoducte sau sub formă lichidă, prin intermediul navelor de gaze lichefiate.

În cazul acestei țări, marea majoritate a gazelor importate ajung ân mod normal prin gazoduct, printr-un singur punct de interconexiune cu Germania, conform sursei menționate.

De asemenea, acest flux fizic de gaze între Germania şi Franţa a fost redus la 60 de Gigavaţi oră pe zi de la începutul anului, adică 10% din capacitatea punctului de intereconectare. Totuși, GRTgaz a explicat că fluxul fizic de gaze între Franţa şi Germania a fost oprit în ultimele două zile.

GRTgaz nu cunoaşte motivul acestei întreruperi

Compania a precizat și că nu cunoaşte motivul acestei întreruperi dar ea intervine într-un moment în care Gazprom şi-a redus considerabil livrările de gaze spre Germania, via gazoductul Nord Stream 1.

Chiar și așa, Franţa importă în continuare gaze naturale din alte ţări, printre care se numără în special Spania, care recent şi-a majorat livrările. Totodată, Franţa şi-a majorat achiziţiile de gaze lichefiate, astfel că în prezent terminalele pentru gaze lichefiate funcţionează la capacitate maximă, susţine GRTgaz.

Simultan, compania care gestionează reţeaua de transport de gaze din Franţa a informat și că în prezent stocurile strategice de gaze sunt la un grad de umplere de 56%, peste nivelul obişnuit de 50% înregistrat la acest moment al anului.

Gazprom a redus din nou cantitatea de gaz livrată Europei prin gazoductul Nord Stream 1

În altă ordine de idei, amintim că Gazprom a anunțat miercuri o nouă reducere a cantității de gaz pe care o poate pompa prin gazoductul Nord Stream 1 către Europa, o măsură despre care ministrul german al economiei a declarat că are ca scop să semene incertitudine și să crească prețul combustibililor.

A doua reducere a capacității de aprovizionare în tot atâtea zile înseamnă că Nord Stream 1 va funcționa la o capacitate de doar 40%. Inițial, Gazprom a dat vina pe întârzierile în obținerea echipamentelor Siemens Energy, care se află în întreținere în Canada, ceea ce, potrivit autorității germane de reglementare în domeniul energiei, nu explică reducerea.