Este ordinul momentului semnat de președintele rus, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin și-a dat acordul asupra unui proiect de lege care prevede nerespectarea de către Rusia a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Anunțul privind această decizie a fost făcut, sâmbătă, de Kremlinul. Informația a fost dezvăluită de agenția Xinhua, citată de presa din China.
Conform celor stabilite în actul normativ, Rusia nu va respecta hotărârile CEDO adoptate după 15 martie. Acesta este momentul la care Rusia și-a anunțat ieșirea din Consiliul Europei. În plus, compensațiile evaluate de CEDO vor fi făcute numai în ruble și vor fi transferate numai în conturi din băncile rusești.
Rusia susține că CEDO a devenit un instrument de luptă politică
Proiectul de lege a fost aprobat miercuri de Consiliul Federației sau camera superioară a Parlamentului rus. În acest context, președintele Dumei de Stat a criticat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, susținând că aceasta a devenit un instrument de luptă politică împotriva Rusiei.
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de luptă politică împotriva ţării noastre în mâinile oamenilor politici occidentali. Unele din deciziile ei sunt în contradicţie directă cu Constituţia rusă, cu valorile şi tradiţiile noastre”, a declarat Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei, potrivit informațiilor preluate de afp.com.
Părăsind Consiliul Europei, Rusia s-a retras și din Convenţia europeană a drepturilor omului. Chiar și așa, Rusia trebuie oficial să se conformeze Convenţiei europene a drepturilor omului până în 16 septembrie, când va înceta să mai fie „Înaltă parte contractantă”.
Putin vrea să plătească daunele doar în ruble şi numai în conturile băncilor publice ruse
De asemenea, președintele Dumei a spus că daunele şi interesele la care Rusia a fost condamnată de CEDO înainte de 15 martie vor fi plătite „doar în ruble şi numai în conturile băncilor publice ruse”. Până în momentul de față, Rusia livra cele mai multe dosare la CEDO. Astfel, din cele 70.000 de dosare aflate pe rol la curtea de la Strasbourg, 24,2% se refereau la cetăţeni ruşi.
Una dintre deciziile cheie date de CEDO s-a petrecut anul trecut, în septembrie. Atunci, Curtea a stabilit că Rusia este vinovată de asasinarea fostului spion sovietic Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu 210, în 2006, în Regatul Unit. Cu toate acestea, Rusia a negat și nu a recunoscut hotărârea CEDO. Curtea a stabilit că ”există o prezumţie puternică” a faptului că autorii otrăvirii, desemnaţi de către o anchetă britanică, ”au acţionat în calitate de agenţi ai statului rus”. Instanța a subliniat de asemenea faptul că Moscova nu a prezentat explicaţii alternative ”satisfăcătoare şi convingătoare” şi ”nici nu a respins concluziile anchetei publice britanice”.