Rusia trimite o undă de șoc în Europa! Președintele Vladimir Putin a luat o decizie care provoacă temeri uriașe cu privire la forțele nucleare. Ministerul rus al Apărării a venit cu ultimele detalii legate de această decizie. Despre ce este vorba?
Rusia trimite o undă de șoc în Europa! Putin a dat ordinul. Este fără precedent
Forțele nucleare ale Rusiei organizează exerciții în provincia Ivanovo, la nord-est de Moscova, a anunțat miercuri agenția de presă Interfax, care a citat Ministerul rus al Apărării.
Aproximativ 1.000 de militari se antrenează în manevre intense folosind peste 100 de vehicule, inclusiv lansatoare de rachete balistice intercontinentale Yars, a precizat ministerul citat, relatează Reuters.
SUA vor trimite trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina
Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina. Noua armă este sistemul de rachete cu lansare multiplă Himars, sau MLRS: o unitate mobilă care poate lansa simultan mai multe rachete ghidate cu precizie. Atât Ucraina, cât și Rusia operează deja MLRS, dar Himars are o rază de acțiune și o precizie superioară.
Sistemul M142 Himars (High Mobility Artillery Rocket System) este o versiune modernizată, mai ușoară și mai agilă, montată pe roți, a sistemului M270 MLRS montat pe șenile, dezvoltat în anii 1970 pentru forțele americane și cele aliate. Himarurile pe care Washingtonul le furnizează Ucrainei vor avea o rază de acțiune de aproximativ 80 km, a declarat un oficial american reporterilor.
Unitățile Himars transportă o capsulă preîncărcată cu șase rachete ghidate de 227 mm (M270 transportă două capsule) sau o capsulă mare încărcată cu o rachetă tactică Army Tactical Missile System (ATACMS). SUA nu vor furniza Ucrainei ATACMS, care are o rază de acțiune de 300 km.
Cu un echipaj mic, Himars poate îndepărta o capsulă uzată și încărca una nouă în câteva minute, fără ajutorul altor vehicule. Echipajele vor avea nevoie de o anumită pregătire, scrie The Guardian, citând France Presse.
Armata americană are deja unități Himars în Europa, iar aliații din NATO, Polonia și România, au achiziționat aceste sisteme.
Motivul pentru care aceste sisteme sunt valoroase
Himars va oferi forțelor ucrainene capacitatea de a lovi mai departe în spatele liniilor rusești și la distanțe mai bine protejate de armamentul cu rază lungă de acțiune al Rusiei.
Rachetele ghidate prin GPS pe care le lansează Himars au o rază de acțiune aproximativ dublă față de cea a obuzierelor M777 pe care SUA le-au furnizat recent forțelor ucrainene.
La o distanță de aproximativ 80 km, Himars se află în general în afara razei de acțiune a artileriei rusești, punând în același timp în pericol bateriile Federației Ruse. De asemenea, ar putea amenința depozitele de aprovizionare rusești, în contextul în care occidentalii cred că forțele rusești au probleme logistice.
Unii analiști au spus că Himars poate fi un „schimbător de joc” în război, într-un moment în care forțele ucrainene par să se lupte sub tirul artileriei rusești. Dar alții spun că Himars nu va schimba brusc situația. „Himars ar echilibra situația”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării.