Vladimir Putin se pregătește pentru marea bătălie din Crimeea. Conform ultimelor date, armata ucraineană nu se lasă înfrântă și intimidată. Mai mult chiar, Volodimir Zelenski „amenință” că va elibera Crimeea. Rușii se tem acum că armata lui Zelenski vor veni să elibereze Peninsula Crimeea, anexată de Rusia lui Vladimir Putin în 2014.

În Crimeea se formează grupuri subversive și de gherilă. Dezamăgirea și panica este în creștere. O persoană a vorbit despre furia sa că nu a reușit să obțină un loc în spital din cauza faptului că acolo au fost aduși de pe front un număr mare de ruși răniți. Un alt interlocutor a spus că elita rusă înspăimântată încearcă să-și vândă casele strălucitoare de vară, dar nu își găsesc cumpărători, scrie Politico.

Zelenski este gata să lupte pentru a recâștiga Crimeea

După ce au reușit să expulzeze forțele ruse din regiunea Harkov și Herson, armata președintelui Zelenski este gata să lupte pentru a recâștiga Crimeea, peninsula devenită „bază militară a Rusiei” la Marea Neagră. Președintele Ucrainei spune că doar eliberarea Crimeii va restaura pacea.

În prezent, Rusia își întărește apărarea în Crimeea, iar militarii ruși s-au apucat să sape șanțuri, iar unități de gherilă se formează în peninsulă.

După retragerea haotică din Herson, aflat la nord, rușii sunt mult mai vulnerabili acum, scrie BBC.

Ucraina are acum o armată puternică și o conducere hotărâtă

Tamila Tasheva, reprezentantul permanent al președinției ucrainene în Crimeea, își face deja planuri pentru perioada de după eliberarea peninsulei. Potrivit ei, Kievul ar dori să elibereze peninsula fără luptă și spune că doar „o metodă militară poate fi singura soluție”. De asemenea, Tamila Tashevaspre, spune că deosebire de 2014, Ucraina are acum o armată puternică și o conducere hotărâtă, lucru care determină schimbarea gândirii oamenilor din Crimeea.

„Situația de acum este foarte diferită de cea din 2014. Menținem contactul cu oamenii din Crimeea. Și sunt din ce în ce mai supărați de prețurile mari la alimente, de lipsa medicamentelor și a materialelor medicale. Există o creștere a protestelor la adresa războiului, mai ales după începerea recrutării și mobilizării parțiale”, a spus ea.

Tensiunea din Crimeea a crescut semnificativ după deteriorarea podului Crimeea pe 8 octombrie. Rușii sunt nervoși și vânează susținătorii Ucrainei, temându-se de noi sabotaje. Kievul nu și-a asumat responsabilitatea pentru explozia camionului de pe podul Crimeea, relatează sursa citată.