UPDATE

Apar noi declarații făcute de liderul rus, Vladimir Putin. Acesta susține că Ucraina datorează existența imperiului rus și URSS. Totodată, el a subliniat faptul că Rusia a recunoscut la rândul său noile realități geopolitice și de asemenea dorește consolidarea cooperării cu toate țările apărute pe teritoriul post-sovietic.

”După dezintegrarea Uniunii Sovietice, Rusia a recunoscut toate noile realităţi geopolitice şi, după cum ştiţi, lucrează la consolidarea cooperării cu toate ţările, statele independente apărute pe teritoriul post-sovietic”, a susținut Vladimir Putin.

Totodată, președintele Rusiei a mai ținut să sublinieze și faptul că Ucraina ”a întors spatele cooperării cu Rusia după o lovitură de stat violentă”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Europa se cutremură din temelii după ce marți după amiază, președintele rus Vladimir Putin a dat un ordin chiar în direct. Potrivit ultimelor informații, astăzi, Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas.

Anunțul a fost făcut de președinta camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko. Aceasta a declarat că cererea lui Putin a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii.

De menționat este faptul că, potrivit Reuters,  Camera superioară a parlamentului rus a anunţat senatorii marţi că sesiunea lor va continua după ora 15:00 GMT, o decizie neobişnuită, luată după ce ambele camere legislative ale Rusiei au votat mai devreme recunoaşterea formală a celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk.

În același timp, Consiliul Federaţiei (Senatul) Rusiei şi Duma (Camera Deputaţilor) au ratificat mai devreme în unanimitate două tratate cu regiunile Doneţk şi Lugansk, care deschid calea trimiterii de trupe ruseşti în aceste provincii separatiste din estul Ucrainei.

Ce va urma pentru Ucraina

Mai exact, odată cu aprobarea cererii lui Vladimir Putin, s-a dat undă verde pentru invazia Ucrainei, care acum poate să înceapă de la un moment la altul. Printre altele, tratatele mai prevăd și semnarea de acorduri în diferite domenii, de la cel militar şi tehnico-ştiinţific până la cel social, precum şi susţinerea de către Rusia a sistemelor financiar-bancare din cele două provincii secesioniste.

Totodată, otrivit acordurilor cu Lungask și Donețk, Rusia a căpătat dreptul de a construi baze militare în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, pe care le-a recunoscut ca state independente.

Amintim faptul că la scurt timp după declarația lui Vladimir Putin referitoare la recunoașterea independenței, pe rețelele sociale au început să apară imagini neverificate ale mișcării trupelor ruse. BBC scrie că este vorba despre un convoi care se îndreaptă RPD, dar traseul acestor mișcări nu a putut fi confirmat independent.

În același timp, Ucraina spune că trupele  rusești ar fi intrat deja pe teritoriul separatist și că localnicii din orașul Makiivka, condus de rebeli, au văzut ceea ce par a fi vehicule blindate rusești în mișcare.

Ce spune Vladimir Putin

După ce Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas, acesta a oferit și serie de declarații în acest sens. Mai exact, președintele rus susține că Ucraina ar putea să aibă nucleare iar Rusia se simte amenințată.

Totodată, el a subliniat faptul că spre deosebire de alte țări, Ucraina nu ar avea niciun fel de problemă în a deține arme nucleare.

”Pentru ei ar fi extrem de ușor să aibă arme nucleare, spre deosebire de altă țări. Nu pot să îmbogățească uraniul, dar aici e vorba de anumite echipamente. Nu este o problemă pe care Ucraina să nu o poată rezolva. Aceste potențiale arme nucleare, există rachete sovietice care pot ajunge la câteva sute de km.

Chiar dacă Ucraina va avea arme nucleare tactice, ar fi o amenințare la adresa Rusiei. Este o amenințare și noi așa o vedem”, a declarat Putin.