Este vestea momentului în plin război. Vladimir Putin a știut ce va veni. Acesta a dat ordinul în Rusia. Mai exact, rușii s-au pregătit încă de la sfârşitul lui 2021 pentru criza alimentară care a afectat lumea odată cu declanșarea războiului din Ucraina. Acest anunț a venit chiar de la Kremlin.
Mai exact, consilierul Maksim Oreşkin a dezvăluit, conform AFP, în cadrul unui forum pentru tineri de la Moscova că „principala cauză a foametei din lume care va avea loc în acest an este reprezentată de măsurile economice necugetate ale SUA, ale Uniunii Europene”. El a făcut trimitere la sancţiunile adoptate împotriva Rusiei care îi subminează capacităţile de export de fertilizatori şi cereale.
Putin a dat ordinul ca Rusia să se pregătească pentru a evita foametea
Reprezentantul Kremlinului a dezvăluit că preşedintele Vladimir Putin a pregătit Rusia pentru consecinţele unei crize alimentare mondiale încă de la sfârşitul lui 2021. Liderul de la Kremlin a luat această decizie înainte de a declanșa ofensiva împotriva Ucrainei din februarie 2022. Trebuie spus că Moscova nega cu fermitate că ar pregăti un război împotriva Ucrainei.
„Vladimir Vladimirovici (Putin) a înţeles că aceste probleme (alimentare) ar putea afecta Rusia. Astfel, am început de la sfârşitul anului trecut să pregătim activ Rusia pentru foametea din lume”, a spus Oreşkin.
La momentul respectiv, Rusia se confrunta deja cu o inflaţie a preţurilor alimentare şi a introdus restricţii sau taxe pe exporturile de cereale, ulei şi fertilizatori.
„Asta ne permite să fim siguri de noi” astăzi, a adăugat Maksim Oreşkin.
Vine criza alimentară în România?
De altfel, Rusia a susținut că o criză alimentară nu este cauzată de războiul din Ucraina, deși țara atacată este unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale. Oamenii lui Vladimir Putin au susținut că de vină ar fi sancţiunile occidentale.
Amintim că liderii grupului G7 au spus că războiul din Ucraina a ridicat riscul unei „crize alimentare globale”. Acest avertisment a fost făcut, sâmbătă, în cadrul întâlnirii din Germania. Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate de Rusia în porturile ucrainene din Marea Neagră. În 2020, Ucraina a fost al cincilea exportator mondial de grâu, iar ţările cu venituri mici şi medii au fost beneficiari importanţi. Principalele destinaţii de export au fost Egiptul, Indonezia, Pakistanul, Bangladesh şi Libanul.
În ceea ce privește România, liderii politici au venit cu asigurări că nu există o criză alimentară. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că în planul de măsuri pentru sprijinirea populaţiei au fost incluse ajutoare şi pentru industria alimentară şi agricultură.