Vladimir Putin a decis! Se întâmplă de la 1 februarie. Decretul semnat de președintele rus
Totodată, decretul interzice și exportul de produse petroliere, dar în cazul acestora guvernul rus va stabili data intrării în vigoare a măsurii, ce ar putea fi ulterioară datei de 1 februarie, conform informațiilor transmise de reuters.com
Decretul semnat de Vladimir Putin arată că interdicţia este valabilă până pe 1 iulie 2023 şi conţine o clauză care îi permite preşedintelui rus să decidă derogări în cazuri speciale.
Amintim că interdicția a venit după ce statele din G7, UE şi Australia au decis în mod coordonat plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl livrează statelor terţe la 60 de dolari barilul.
Măsura se aplică începând din 5 decembrie prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi intrat în vigoare la 1 decembrie.
Decretul semnat anterior de Vladimir Putin
Amintim că Vladimir Putin a aprobat anterior, prin decret prezidențial, acordarea de paşapoarte locuitorilor celor patru regiuni ucrainene anexate ilegal de către Rusia – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.
Decretul prezidenţial aprobat de Vladimir Putin include un regulament privind solicitarea şi acordarea de documente de identitate ruse persoanelor care renunţă la cetăţenia ucraineană. Noua prevedere include minorii cu vârste sub 14 ani, care pot deveni automat cetăţeni ruşi, potrivit agenţiei oficiale ruse TASS.
Paşaportul nu va fi acordat sub nicio formă în cazul în care un rezident al uneia dintre cele patru regiuni ucrainene anexate refuză să jure loialitate statului rus.
Solicitanţii trebuie să ridice personal paşaportul la nu mai târziu de 10 zile de la depunerea actelor necesare, potrivit decretului.
La sfârşitul lui septembrie, Vladimir Putin a semnat anexarea celor patru regiuni ucrainene în timpul unei ceremonii la Kremlin, după o serie de simulacre de referendumuri de integrare în Rusia ale căror rezultate nu au fost recunoscute nici de Kiev, nici de comunitatea internaţională.
„Ne-am străduit întotdeauna să ne asigurăm că toate disputele care apar să fie rezolvate prin mijloace pașnice, prin negocieri. Dar, din păcate, cealaltă parte, opusă, a acţionat diferit, a început, așa cum am spus de multe ori, știm cu toții acest lucru, să desfășoare acolo acțiuni dure cu caracter militar” a susținut Putin.