Rusia a restricționat importurile de produse agricole din Republica Moldova

Rusia a interzis importurile de produse agricole din 31 de regiuni ale Republicii Moldova. Restricția va începe de pe data de 15 august 2022, a anunțat marți Organismul de Supraveghere a Siguranței Agriculturii.

Organismul de Supraveghere a Siguranței Agriculturii a fost nevoit să impună restricții asupra importurilor de produse agricole din Republica Moldova „din cauza detectării repetate de obiecte de carantină periculoase în produsele moldovenești care intră în Rusia”.

Trebuie precizat că Republica Moldova a redus livrările de fructe către Rusia de când a izbucnit războiul din Ucraina, din cauza logisticii complicate și a costurilor mari de transport.

Cu toate acestea, livrările către Rusia sunt importante pentru agricultorii moldoveni. Până acum, Republica Moldova a furnizat Rusiei 168.000 de tone de produse agricole, în principal mere, prune și struguri, potrivit agenției de știri Interfax. Potrivit agenției de presă Reuters, Rusia are un istoric de interdicții privind importurile de alimente în disputele comerciale cu alte state.

Menționăm că relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Rusia au devenit din ce în ce mai tensionate de când a izbucnit războiul din Ucraina. Recent, vicepremierul Republicii Moldova a tras un semnal de alarmă cu privire la o nouă operațiune militară pro-rusă, care ar putea avea loc în această țară.

Vicepremierul Republicii Moldova crede că țara sa este noua țintă a armatei ruse

Declarațiile sale vin pe fondul cererii unuia dintre liderii separatiștilor pro-ruși din Transnistria. Acesta a cerut Guvernului de la Moscova să anexeze estul Republicii Moldova.

Potrivit vicepremierului moldovean, au loc din ce în ce mai multe alarme false cu bombă pentru a produce instabilitate în rândul cetățenilor moldoveni.

„Primim apeluri telefonice – există o bombă în aeroport, în clădirea parlamentului – practic în fiecare zi există o situație asemănătoare. Ideea principală este de a răspândi frica, instabilitatea. Din partea cui? Putem ghici”, a declarat vicepremierul Republicii Moldova, fiind citat de The Times.

Trebuie precizat că, până acum, sute de găgăuzi au ieșit pe străzile din Komrat (capitala regiunii lor autonome din Republica Moldova) pentru a protesta față de planul Guvernului de la Chișinău de a reduce autonomia zonei în ceea ce privește alegerile, față de politicile pro-occidentale și antirusești ale Guvernului de la Chișinău și față de deteriorarea rapidă a condițiilor economice și a condițiilor de mediu din Găgăuzia.

Restul articolului poate fi citit aici.